
Groene smoothies bieden onze gezondheid vele voordelen. Toch gaan er steeds meer geluiden op van mensen die beweren dat groene smoothies niet gezond zijn. We zullen op deze plek bekijken waar de waarheid nou precies ligt.
Wat zijn groene smoothies?
Allereest is het belangrijk
om te weten wat groene smoothies precies zijn. Er zijn namelijk verschillende soorten smoothies die nog
weleens door elkaar worden gehaald. We kunnen 3 soorten smoothies van elkaar
onderscheiden. Deze zijn de groene smoothie, de fruit smoothie en de milkshake
smoothies.
De groene smoothie is groen omdat er gebruik gemaakt wordt van groene
bladgroenten. Vaak is dit spinazie, boerenkool of andijvie. In een groene
smoothie zit ook fruit. Het fruit zorgt voor een zoete smaak aan de groene
smoothie. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een vloeistof om de smoothie
voldoende dun te maken zodat deze goed drinkbaar is.
Een fruit smoothie bevat geen groene bladgroenten. Een fruit smoothie bestaat
alleen uit fruit en een vloeistof. Een fruit smoothie is door het ontbreken van
de groente wat zoeter dan de groene smoothie en daarom vaak wat lekkerder voor
mensen die van zoet houden.
Een milkshake smoothie bestaat uit fruit en er wordt gebruik gemaakt van melk
of zuivel als vloeistof. De combinatie van fruit met zuivel zorgt voor een
zoete en romige smoothie. Er kunnen ook bolletjes roomijs aan de milkshake
smoothie worden toegevoegd om de lekker cool, zoet en romig te maken.
Zijn alle smoothies
gezond?
Groene smoothies zijn gezond. De fruit smoothies wat
minder gezond en de milkshake smoothies bieden eigenlijk niet de
gezondheidsvoordelen die groene smoothies je wel kunnen bieden. We zullen dat
hier verder toelichten.
Een groene smoothie dankt het grote deel van zijn gezondheidsvoordelen aan het
gebruik van de groene bladgroenten. Groene bladgroenten hebben een aantal
bijzondere gezondheidseigenschappen die ze zo uniek maken. Groene bladgroenten
bevatten geen suikers. Ze bevatten slechts een heel klein beetje koolhydraten.
Ze zijn een zeer goede bron van mineralen, vitamines, spoorelementen,
antioxidanten en bioactieve stoffen. En dat allemaal bij een erg laag
caloriegehalte. Ze zijn dus rijk aan voedingsstoffen zonder dat ze veel
calorieën geven.
Een bijzondere bioactieve stof in groene smoothies is chlorofyl. Dit is beter
bekend als het bladgroen wat zich onder invloed van zonlicht in het gewas heeft
gevormd. Dit bladgroen heeft een aantal unieke gezondheidsvoordelen. Een
belangrijke voordeel zijn de detox eigenschappen van bladgroen. Via het
bladgroen kan het lichaam toxische en lichaamsvreemde stoffen afvoeren. Ons
lichaam is constant belast met lichaamsvreemde stoffen door luchtvervuiling,
cosmetica gebruik, bestrijdingsmiddelen en hormonen die via de voeding binnen
komen. Dit zorgt voor vrije radicalen die schadelijk zijn voor onze gezondheid.
Dankzij chlorofyl en vitamines, zoals vitamine C en E, kan onze lichaam deze
vrije radicalen neutraliseren.
Soms wordt wel gezegd dat groene smoothies niet zo gezond zijn als wordt
beweert omdat er geen vezels in zitten. Dit hangt echter af van de manier
waarop de smoothies worden bereid. Je zou ze kunnen maken in een slowjuicer.
Met een slowjuicer blijven de vezels in de vorm van pulp achter in het
apparaat. Je houdt dan een mooi sapje over. Wel lekker maar inderdaad niet zo
gezond. Een gezonde groene smoothie maak je daarom het beste klaar in een
blender. De vezels blijven dan in de groene smoothie zitten, in fijngemalen
vorm.
Je hebt ook groene smoothies die je in de supermarkt kunt kopen. Deze zijn vaak
ook minder gezond als de versies die thuis maakt. Dit komt op de eerste plaats
omdat de smoothie niet meer vers is. Een groene smoothie drink je het beste
binnen 24 uur na bereiding omdat vitamines zich langzaam beginnen af te breken
na bereiding. Verder is het zo dat vaak de vezels uit de groene smoothies zijn
gefilterd die je in de supermarkt kan vinden. Dit doen fabrikanten omdat de
smoothie dan gladder en beter drinkbaar is. En bij de supermarkt versies van
smoothies kan het ook zo zijn dat er suiker aan toegevoegd is. Dit om het
product zo lekker mogelijk te maken, in de hoop dat je het vaker gaat kopen.
Indien je zelf je smoothie bereid heb je de controle over de ingrediënten die
je toevoegt.
En dan heb je natuurlijk nog de fruit smoothies. Deze bieden niet de
gezondheidsvoordelen die groene smoothie je geven. Dit door het ontbreken van
de groene bladgroenten. Het zijn de groene bladgroenten die zorgen voor
chlorofyl en het grootste deel van de mineralen en spoorelementen. Een fruit
smoothie is eigenlijk niet meer dan een vruchtensap waar de vezels in bewaart
zijn gebleven. Dit is wel rijk aan vitamines en antioxidanten maar bevat niet
zoveel mineralen. In plaats van het drinken van een fruit smoothie kan je
eigenlijk net zo goed het fruit gewoon eten zoals het uit de natuur komt.
Een milkshake smoothie maak je met zuivel. Dit verpest eigenlijk een aantal
gezondheidsvoordelen van de smoothies. Zuivel heft namelijk de detox werking
van chlorofyl op. Verder kan zuivel zich binden aan vitamines en mineralen
waardoor deze minder goed opgenomen worden. Een milkshake smoothie kan je
daarom beter zien als een traktatie die je jezelf af en toe gunt, bijvoorbeeld
op een warme zomerdag. Het is niet een drankje wat je dagelijks zou moeten
drinken om gezonder te worden.
Voor je gezondheid drink je het beste groene smoothies die je zelf maakt in een
blender. Als vloeistof moet je dan water, kokoswater, kokosmelk of amandelmelk
gebruiken (in ieder geval geen gewone zuivel). Het beste is als het aandeel
groenten in de groene smoothie groter is als het aandeel fruit. Streef naar 60%
groene bladgroente en 40% fruit voor optimale resultaten.
Laat een reactie achter