Xenical: de nieuwe magische afslankpil?

xenical

Wat is Xenical?

Xenical, het nieuwe medicijn dat wordt geprezen in de strijd tegen obesitas, werd onlangs in Nederland gelanceerd door Roche Pharmaceuticals. Xenical is de merknaam die door Roche aan orlistat (een gastro-intestinale lipaseremmer) is gegeven. Er werden veel gecontroleerde proeven uitgevoerd om het gebruik en de veiligheid ervan te testen vooraleer het afslankmiddel op de markt werd gebracht.

Hoe werkt Xenical?

Xenical werkt doordat het de vetopname bij zwaarlijvige patiënten af remt. Het werkt in de dunne darm om de vetopname tot 30% te verminderen. Het dient drie keer per dag bij de maaltijd in de vorm van een capsule te worden ingenomen. Daarenboven wordt een voedzaam en calorie-arm dieet door artsen aangeraden.

Overtollig vet dat niet wordt geabsorbeerd door orlistat wordt voornamelijk uitgescheiden in de ontlasting. Hoewel Xenical helpt bij gewichtsverlies bij mensen met morbide obesitas, zijn er een aantal bijwerkingen waar men zich van bewust moet zijn. De meest gemelde bijwerkingen zijn winderigheid en vette ontlasting omvatten. Er is ook wat verlies van vetoplosbare vitaminen. Patiënten kunnen een tekort aan vitaminen A, D E, en K ervaren. Daarom moeten de vitaminegehaltes worden gecontroleerd bij patiënten die Xenical gebruiken. In sommige gevallen kunnen vitaminesupplementen nodig zijn om het normale niveau te handhaven.

Aan wie wordt Xenical voorgeschreven?

Xenical kopen wordt meestal aangeraden aan mensen die klinisch gediagnosticeerd zijn als zijnde zwaarlijvig (met een BMI boven 30). Ook mensen die risico lopen op andere aandoeningen als gevolg van overgewicht zoals diabetes, hoge bloeddruk of een hoog cholesterolgehalte, kunnen Xenical bestellen.

Patiënten worden aangeraden om deel te nemen aan een ondersteuningsprogramma dat toezicht houdt op hun dieet en lichaamsbeweging. Bovendien krijgen zij een selectie van vetarme recepten, een voedingsdagboek, een doelplanner, een vet-, vezel- en koolhydratenteller en een stappenteller. Hoewel deze ondersteuning ongetwijfeld nuttig zal zijn, worden zwaarlijvige patiënten ook doorverwezen naar een geaccrediteerde praktiserende diëtiste die in staat zal zijn om passend voedingsadvies te geven.

Werkt Xenical echt?

Er zijn onderzoeken uitgevoerd die de effectiviteit van orlistat beoordelen in vergelijking met een placebo-controle. Deze studies rapporteerden een verhoogd gewichtsverlies bij patiënten die orlistat gebruiken in combinatie met een calorie-arm dieet. In dezelfde studies wordt echter aanbevolen om het gebruik van orlistat gedurende een periode van meer dan twee jaar te controleren vanwege het risico op bijwerkingen. Uit een studie bleek dat de seruminsulinespiegels na een behandeling van twee jaar met orlistat laag bleven en suggereerde dat het afslankmiddel zo ook nuttig kan zijn bij het verbeteren van de insulineresistentie. Ook is aangetoond dat orlistat het cholesterolgehalte verlaagt.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*