Welke rol heeft collageen in gezond leven?

Collageen maakt deel uit van het bindweefsel. Het is een essentieel eiwit en zorgt voor stevigheid van je hele lichaam. Collageen zorgt ervoor dat al je organen en weefsels op zijn plaats blijven. 

Denk daarbij aan je botten, je pezen, banden je haren, je nagels, je huid en kraakbeen. Het zorgt voor stevigheid. In het bindweefsel zit ook elastine. Dat is een eiwit dat ervoor zorgt dat je huid veerkrachtig blijft. 

Innemen van collageen

Het kan geen kwaad als je wat extra collageen inneemt. Het heeft verschillende voordelen.

Elasticiteit van de huis

Collageen zorgt voor de elasticiteit van je huid. Het zorgt ervoor dat je huid ervan gaat stralen en gaat huidveroudering tegen. Rond de tijd dat je eind twintig bereikt zal je ongeveer 1% collageen verliezen per jaar. Daarom is het belangrijk dat je de collageenproductie in je lichaam een handje helpt. 

Leestip: wat is de beste collageen 

Bescherming van de organen

Collageen zit in het bindweefsel dat zich rond de darmen bevindt en het zorgt voor de bescherming van de spijsvertering.

Zorgt voor de opbouw van de spieren

Behalve dat collageen helpt om de huid elastisch te houden maar zorgt ook voor de spieren. In collageen zit ook glycerine en zorgt voor de voeding van de spieren. 

Waarin zit collageen

Voor je algehele gezondheid is het belangrijk om je collageenniveau op peil te houden. Collageen kan je via voeding naar binnen krijgen. Het zit in oliën, proteïnen, groente, fruit en vetzuren. Je kan collageenbommetjes vinden in zalm, quinoa, witvlees, bonen, noten, linzen, bessen, bladgroenten en citrusvruchten. 

Ook vind je collageen in verschillende drankjes die op de markt verkocht worden. Je gebruikt ze als een kuur om het collageen in je lichaam te verhogen.

Uitgelicht: collageen drank 

Retinol is een afgeleide van vitamine A en zorgt voor de vernieuwing van je cellen. Op deze manier wordt nieuw collageen in je lichaam aangemaakt. Vitamine C is ook nodig om collageen aan te maken. Heb je een gebrek aan vitamine C zal je last hebben van een doffe huid.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*