Waarom raken medewerkers achterdochtig als hun werkgever een health check organiseert?

Je kunt een personeel health check laten doen bij jouw werknemers. Er wordt dan naar de geestelijke en de lichamelijke gezondheid gekeken. Het vroegtijdig signaleren van de meeste gezondheidsrisico’s kunnen dan op tijd aangepakt worden. De nadruk bij deze tests liggen op de persoonlijke gezondheidsrisico’s dus niet op de arbeid gerelateerde risico’s.

Een health check voor jouw medewerkers brengt verschillende voordelen met zich mee zoals: een check op gezondheid en vitaliteit, een duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers en het ondersteunt een gezond en werkzaam leven. 

Op weg naar een gezond en vitaal leven

Health checks dienen door jou als werknemer betaald te worden maar ze zijn zeker een investering waard want op deze manier bied je de werknemers de optie om een goed inzicht te krijgen in hun gezondheid. Je kunt je werknemers op weg helpen naar een vitaler en gezonder leven via de health check up. Het is van echte waarde voor jouw werknemers. Je hebt nu als werkgever de kans om jouw werknemers dit cadeautje te geven. 

De resultaten die uit deze tests komen zijn persoonlijk en worden niet met jou gedeeld. Een werknemer kan er wel zelf voor kiezen om die met jou te delen. De privacy is ten alle tijden gewaarborgd. Een check is niet verlicht voor het personeel. Het is afhankelijk van het type beroep. Hoewel de werknemer in veel gevallen dus niet verplicht is aan een health check deel te nemen kan het wel interessant zijn om dit te doen. 

Medewerkers met een verhoogd risico

Wanneer blijkt dat een werknemer een verhoogd gezondheidsrisico heet zal de werknemer naar de reguliere zorg worden doorgestuurd. Er zullen van tevoren afspraken worden gemaakt met deze werknemer over de opties tot de in te zetten interventies. Alles gaat dus in goed overleg met jouw medewerker.

Bij een algemene health check up wordt er gekeken naar de gezondheid in grote lijnen. Je kunt als werkgever zelf aangeven welke kosten je wilt maken voor de check up. Er wordt niet specifiek naar iets gekeken zoals bijvoorbeeld de ogen. Daarvoor zijn de verplichte medische keuringen die bij een bepaalde beroepsgroep horen. Een health check, voor al je medewerkers kan overkomen als een enorme investering maar het kan jou als werkgever ook veel opleveren. Als je bedenkt dat een dag verzuim door een werknemer gauw tussen de 200 en 300 euro ligt, lijken de kosten van een health check niet meer zo groot. 

Kosten delen met verzuimverzekeraars

In het geval van een arbeid gerelateerde check, geldt er dat er een aantal verzuimverzekeraars zijn die het laten van een health check willen stimuleren. Dit kan bijvoorbeeld zijn door de kosten van een gezondheid check voor een deel voor hun rekening te nemen. Bovendien kan het zo zijn dat de premie die je betaald voor het ziekteverzuim kan worden verrekend in jouw voordeel als jij investeert in jouw personeel. Klik voor meer handige tips en informatie op de blauwe link.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*