Detox dieet? Volg hier het 7 daagse voedingsprogramma!

Roxanne - 14 maart 2016

Biologische wijn kopen?

Roxanne - 14 maart 2016

Vlees eten gezond?

Roxanne - 14 maart 2016
Detox dieet? Volg hier het 7 daagse voedingsprogramma!
Biologische wijn kopen
Vlees eten gezond?

We hebben al een tijdje een nieuwe trend te pakken op dieet gebied. Het paleo dieet. De insteek is om te eten zoals onze voorvaders deden. Het dieet heeft een goede naam, een goede filosofie, dus het verkoopt. Ik snap ook de rare naam, paleo. Denk aan Ross in Friends. Hij is een paleontoloog. Ross + paleontoloog = mammoet = oermens = veel vlees eten. Dat klinkt goed! Maar is veel vlees eten gezond? Ik laat er mijn visie op los.

Paleo?

Het paleo dieet gaat ervan uit dat we vooral de laatste eeuw anders zijn gaan eten doordat we voedsel zijn gaan bewerken. Hierdoor hebben we last gekregen van allerlei kwalen en pijnen als we ouder worden. Denk aan diabetes en staar. Als je eet zoals onze voorvaders dan zou je volgens de makers van het paleo dieet geen last krijgen van ouderdomskwalen en -ziektes. Helemaal mee eens. Dat sluit naadloos aan op mijn wensen en ideeën.

Wat mag je niet eten volgens het paleo dieet?

Geen bewerkte producten

Ik ben het volkomen eens met de stelling dat we geen bewerkt voedsel zouden moeten eten. Is niet natuurlijk dus natuurlijk niet goed voor je lichaam. We bewerken tegenwoordig echter bijna alles. Dit doen we zodat het een mooiere kleur krijgt en er aantrekkelijker uit gaat zien zodat het beter verkoopt. Andere voedingsmiddelen bewerken we zodat ze langer houdbaar blijven. Snoep, pasta, brood, koekjes, zijn allemaal bewerkt en verboden. Zuivel ook. Logisch want zuivel is heel slecht voor je darmen.

Geen Granen

Het paleo dieet is net als het koolhydraat arm dieet anti granen. We zijn pas een paar duizend jaren begonnen met het verbouwen van graan en dus zijn onze lichamen hier niet op gemaakt. Bovendien is graan en meel niets meer dan suiker.

Geen Nachtschade

Wat je ook niet mag eten zijn tomaten, paprika, aardappels en aubergine. De nachtschade familie. Die aardappels snap ik, dat is zetmeel. Maar geen tomaten? Die zijn juist super gezond! En ik gebruik heel veel tomaten. Voor soep, saus en in salades. Tomaat is een gezonde smaakmaker. Ik stem geen SP maar geen tomaten meer? Daar ga ik niet mee akkoord! Tomaten zijn mij heilig.

Wel Vis

Als je het paleo dieet volgt, eet je onbewerkte producten als groente, fruit en veel vis. Vis is gezond, het zit boordevol omega-3 en goede vetten. Onze voorouders hebben veel vis gegeten. Goddank want daardoor zijn onze hersens nu zo geoptimaliseerd. In gebieden waar veel vis wordt gegeten, zijn de mensen slim en geconcentreerd. Uitgekiend. Een kind van een moeder die tijdens de zwangerschap vis at, heeft gemiddeld een hoger IQ dan kinderen waarvan de moeders minder vis aten. Dus denk maar goed na voordat je tijdens je zwangerschap een moot zalm laat liggen waar een minuscule hoeveelheid kwik in kan zitten.

Vlees!

Het paleo dieet bestaat dus uit heel veel vis, fruit, groente en vlees. Dat laatste snap ik niet helemaal. Ik begrijp wel dat vlees gezond is. Natuurlijk! In vlees zit ijzer, zink, vitamine B12 en creatine. Allemaal gezonde stoffen die je niet of nauwelijks in planten vindt. Vegetariërs worden wel oud maar niet ouder dan mensen die wel vlees eten. Maar vegetariërs worden gemiddeld wel ouder dan de gemiddelde mens. Veel vlees is namelijk niet goed. Dan krijg je veel te veel proteïne en eiwit binnen. Dit werkt een beetje hetzelfde als suiker. Je hebt eiwit en proteïne nodig om te groeien maar van teveel groei je te snel en ben je eerder dood. Het is wat kort door de bocht maar wel duidelijk.

Proteïne van dierlijke oorsprong is een zware belasting voor je lever en je nieren. Het is trouwens allang bewezen dat mensen die veel vlees eten meer kans maken op kanker en hartproblemen. Ik zelf heb ook gemerkt dat vlees niet altijd makkelijk wordt afgebroken door de darmen. Vooral rauw en rood vlees kan problemen geven. Het beste is gevogelte en licht gekleurd vlees zoals konijn. Trap niet in licht kalfsvlees, dat zou niet mogen bestaan. Varkensvlees is ook licht van kleur maar dat eet ik liever niet. Varkensvlees blijft nog langer in je lichaam dan andere vleessoorten. Zelf eet ik graag steak tartare, daar heb ik echt een zwak voor. Echter dat doe ik maar af en toe. Want dat is erg slecht. Vooral die met foie gras aan de Rue Napoleon, waar Napoleon vroeger woonde. Zo lekker, zo slecht.

Paleo dieet, eentje die ík snel weer vergeet!

Alhoewel ik zelf erg van vlees houd, raad ik het paleo dieet niemand aan. Vlees is gezond, met mate. Het zou nooit de basis van een maaltijd moeten zijn. Ik kan me ook niet voorstellen dat dat het voor mensen ooit is geweest. Toen wij oermensen rondliepen en gingen jagen, was het niet makkelijk om een dier te vangen. Vissen ok. Maar een gemiddeld hoefdier loopt ons er makkelijk uit. Als we er al een te pakken kregen dan was dat de buit van de maand. Lijkt mij genoeg vlees voor een tijdje. Volgende maand weer misschien. Tot die tijd gezond doen met noten, zaden, vruchten, vis en lekker veel tomaten!

Dat is mijn mening. Vlees eten gezond? Ja met mate dus. Wil je meer van mij weten? Check dan www.elky.nl

Leave a comment