Wat is het verschil tussen EHBO en BHV?

Roxanne - 5 september 2017

10 kilo afvallen met koolhydraatarme recepten

Roxanne - 5 september 2017

Vervangers voor koolhydraten in een koolhydraatarm dieet

Roxanne - 5 september 2017
bhv ehbo
koolhydraatarm
koolhydraatarm voedsel

Wanneer je overstapt op een koolhydraatarm dieet en besluit minder koolhydraten te gaan eten, zal je daar qua gezondheid zeker van profiteren. Het effect van koolhydraten op je lichaam is immers dat ze je sneller dik maken en ervoor zorgen dat je minder gemotiveerd en geconcentreerd raakt. Zowel fysiek als geestelijk zijn er dus gevolgen aan het eten van veel koolhydraten.
Maar als je overstapt op een koolhydraatarm dieet is het wel handig om te weten wat je dan wel en niet kan eten. In dit artikel bespreken we enkele prominente vervangers voor koolhydraten voor als je van plan bent een koolhydraatarm dieet te gaan volgen.

Vervang brood bij het ontbijt voor Griekse yoghurt

Brood (met uitzondering van volkoren brood) is een bron van koolhydraten. Teveel brood zal je dus ook dik maken. Wanneer je hooguit 1 sneetje per dag eet is er weinig aan de hand, maar per sneetje extra zal je zeker dik worden. Brood is altijd al een raadselachtig voedingsmiddel geweest, want er is niets natuurlijks aan. Hoewel we gewend zijn om veel brood te eten, is brood destijds ontworpen tijdens de Industriële Revolutie. Fabrieken konden het in hoog tempo produceren en voor veel geld verkopen.
Gezonder (lees: koolhydraatarmer) is het om Griekse yoghurt als uitgangspunt te nemen voor je ontbijt. Griekse yoghurt is een eiwitrijk zuivelproduct en bevat weinig koolhydraten. Je kunt de yoghurt eventueel op smaak brengen met noten en zaden of met vruchten en fruit.

Vervang brood bij de lunch voor ei

Ei is een eiwitrijk product en eigenlijk is het daarmee ook koolhydraatarm. Sterker nog: in ei zitten geen koolhydraten. Ze maken je dus niet dik, maar helpen je wel bij het afvallen én geven je een gevuld gevoel. Daarbij is het leuk om met ei te variëren. Koken, klutsen, een omelet… Het kan allemaal. En je kan natuurlijk tijdens de lunch altijd groenten, vlees en vis toevoegen aan je ei om er nog meer smaak in aan te brengen. Variatie ten top, gezond en lekker.
Maak je overigens niet al te druk over de kreten die beweren dat teveel ei niet goed voor je is. Wanneer je 2, 3 of 4 eieren per dag eet mag je je weliswaar zorgen gaan maken over je gezondheid, maar dagelijks een eitje zal echt niet veel gevolgen hebben.

Nuttig meer groenten, vlees en vis tijdens het diner (en laat aardappelen, rijst en pasta staan)
Het diner bevat in de meeste gevallen al veel koolhydraatarme ingrediënten, zoals vlees en vis en groenten. Maar helaas zijn aardappels, rijst en pasta wel enorm rijk aan koolhydraten en doen ze het effect van vlees, vis en groenten teniet. Je kunt dan ook beter aardappelen, rijst en pasta laten staan en meer groenten, vlees en vis eten. Ook salades zijn koolhydraatarm. Wanneer je tijdens de lunch geen ei hebt gegeten, kun je ook nu nog een ei nuttigen. Een maaltijd is tevens uit te breiden met een salade. Op die manier krijg je heel veel binnen, maar beperk je de hoeveelheid koolhydraten. Dat is een stuk gezonder en bovendien erg lekker.
Tevens moet je bij het avondeten jus en sausjes uit pak achterwege laten. Die zijn doorgaans erg gesuikerd en daardoor koolhydraatrijk. Ga liever voor smaakvariatie door paprika, ui en champignon te gebruiken en kruid zowel vlees, vis als groenten voor nog meer smaaksensatie.

Conclusie

Je hebt in dit artikel kunnen lezen welke voedingsmiddelen je het beste kan gebruiken als je koolhydraatarmer wil gaan eten en drinken. Het gaat er vooral om dat je probeert hier zoveel mogelijk op te letten. Op die manier krijg je minder energie binnen waar het lichaam niets mee kan en voorkom je dus dat je vetmassa toeneemt en je lichaam energie op gaat slaan voor later.

Leave a comment