Tips om te blijven bewegen bij de ziekte van Parkinson

bewegen bij Parkinson

Bij de ziekte van Parkinson worden neutronen in de hersenen aangetast, waardoor de communicatie tussen de hersencellen en de lichaamsmotoriek verslechteren. De symptomen van Parkinson verschillen per persoon, maar kunnen worden verminderd door regelmatig te bewegen. In dit artikel lees je een aantal tips om in beweging te blijven bij de ziekte van Parkinson.

Tip 1: Elke dag een beetje beweging

Bij de ziekte van Parkinson is het cruciaal om elke dag iets van beweging te doen. Uiteraard hoeven geen ingewikkelde of intense oefeningen te zijn. Door simpelweg de trap te nemen of buiten een rondje te lopen, heb je al wat beweging binnen. Wanneer dit soort bewegingen jou wat gemakkelijk afgaan, kun je er uiteraard voor kiezen om de moeilijkheidsgraad van jouw dagelijkse beweging te verhogen.

Tip 2: Het hoeft niet alleen

In beweging blijven is een stuk leuker als je het samen met een ander kunt doen. Vraag daarom gerust iemand uit jouw familie of vriendenkring om samen te sporten. Daarnaast is het belangrijk dat je de persoon met wie je samen gaat sporten ervan op de hoogte stelt dat je te maken hebt met de ziekte van Parkinson. Hierdoor voorkom je dat enige misverstanden ontstaan tijdens het sporten en kun je zonder zorgen genieten van jouw beweging. 

Tip 3: Begin simpel

Bij de ziekte van Parkinson is genoeg blijven bewegen ontzettend belangrijk. Over het algemeen wordt het aangeraden om te beginnen met fysiotherapie. Tijdens de fysiotherapie kan de fysiotherapeut waarnemen hoe je ervoor staat en kan hij/zij jou verder informeren over de mogelijkheden van andere bewegingen.

Tip 4 : Houdt rekening met jouw symptomen

Niet iedereen ervaar de symptomen van Parkinson in dezelfde mate. Het is belangrijk dat je ten alle tijden rekening houdt met hoe jij je voelt. Merk je dat je symptomen vandaag wat heviger zijn dan normaal? Forceer jezelf dan niet tot te veel inspanning. Luister naar je lichaam en kiest een moment dat voor jou goed voelt om te bewegen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*