Omafiets kopen met de beste 5 tips!

Roxanne - 5 april 2016

Recept: een snelle lekkere zomerse salade

Roxanne - 5 april 2016

Suiker goed of slecht?

Roxanne - 5 april 2016
Omafiets kopen met de beste 5 tips!
Zomerse Salada - Gezond Leven Lekker Eten
De waarheid over suiker

Mysterie ontrafeld; Is suiker goed of slecht?

Koolhydraatarm eten is geen dieet of een trend. Dat zou het niet mogen zijn tenminste. Ons oorspronkelijke eetpatroon bevatte geen rijst, aardappels, brood en ook geen pasta. Lang geleden zochten wij in Afrika naar noten, fruit, bessen en zaden. Toen de Grote Slenk ons verdeelde in die erboven en die eronder, toen pas gingen we op zoek naar iets anders. Boven de Grote Slenk was het droog en moesten we verder trekken om voedsel te vinden. We vonden vis en vonden de moestuin uit.

Dat suiker slecht is dat weten we allemaal, het zit overal in zoals Rijst, pasta, brood en aardappels bestaan voornamelijk uit zetmeel. Suiker dus. We hebben suiker nodig om te groeien en zodoende kan ons lichaam niet zonder. Dus wat is het nou? Is suiker goed of slecht? Het is een beetje een moeilijk verhaal met suikers en hoe dat werkt in ons lichaam. Ik ga het zo banaal mogelijk proberen uit te leggen.

Makkelijke suikers

Er zijn goede suikers en slechte suikers. Slechte suikers kom je overal tegen, bijvoorbeeld in frisdrank, jam, drinkyoghurt, ontbijtgranen, groeihormonen, honing, zogenaamde gezonde koeken, pasta, rijst, brood en aardappels. Het grootste gedeelte van deze producten bestaat slechts uit deze slechte suikers. Er zitten weinig tot geen andere stoffen in waar je lichaam iets aan heeft. Je lichaam neemt deze suikers daarom ook heel snel en makkelijk op. Dit zorgt voor een suikerpiek. Je voelt je snel energiek en opgewekt. Dit is maar van korte duur want de suikers zijn heel snel verwerkt.

Makkelijke suikers zijn niet alleen makkelijk voor je lichaam om af te breken. Ze zijn ook makkelijk verkrijgbaar en inneembaar. Veelal zijn ze zelfs goedkoper dan goede suikers. Helaas zijn de gevolgen van deze simpele, geraffineerde suikers minder makkelijk…

Suiker goed of slecht?

Suiker is goed voor de groei. En suiker is slecht juist omdat je ervan groeit. Dat klinkt tegenstrijdig maar logisch als je er iets meer tijd aan geeft. Groei is goed tot net na je pubertijd. Daarna zou je jezelf moeten gaan conserveren. Want let’s face it hoe sneller en harder je groeit, hoe sneller je veroudert en hoe eerder je dood bent. Dit klinkt wat rigoreus maar hier komt het technisch wel op neer. Daarnaast is suiker verslavend, net als cocaine en heroine beinvloedt het je endorfinesysteem.

Moeilijke suikers

Is suiker goed of slecht? Sja, wat wil je zelf? Als je snel wilt groeien wel. Als je grote kans wilt maken op diabetes en staar ook. Suiker is onvermijdelijk, eerder dan suiker goed of slecht is. Het is maar net wat je zelf belangrijk vindt in je leven. Ik wil graag zo lang mogelijk leven en graag zonder onderweg last te krijgen van allerlei mankementen. Ik haal daarom mijn suiker uit noten, zaden, peulvruchten, fruit en groente. Deze natuurlijke, onbewerkte producten bevatten geraffineerde suikers. Moeilijke suikers noem ik ze vaak. Hard candy. Moeilijk omdat jouw lichaam er meer moeite voor moet doen ze af te breken. Je bent letterlijk langer vol. Ook hebben al deze natuurlijke producten behalve gezonde koolhydraten ook voedingsstoffen te bieden. Vitamines, mineralen, vetten, proteïnen, vezels én suikers dus.

Leave a comment