Re integratie spoor 1 en spoor 2: het verschil

Je bent vast wel bekend met re-integratie spoor 1 en re-integratie spoor 2. Vaak wordt echter de fout gemaakt dat mensen het als hetzelfde zien. Door dat te doen ontstaat er een fout, want er zit wel degelijk een verschil tussen de twee. Lees in deze blog wat het verschil tussen beide is. 

Wat is een re integratietraject?

Het is belangrijk om te begrijpen wat een re-integratietraject precies inhoudt. Iemand die twee weken, of langer ziek is door een burn-out, of een depressie is langdurig ziek. Iemand die hier last van heeft moet re-integreren en komt dus in een re-integratietraject terecht. In dit geval zijn werknemers en werkgevers gezamenlijk verantwoordelijk voor re-integreren van de werknemer. Door hulp van een gecertificeerd verzuimbedrijf is er altijd een bedrijfsarts aangesloten bij het traject. Een re-integratietraject ga je dus samen aan, om uiteindelijk een zo goed mogelijk resultaat te halen.

Re-integratie 1e spoor

Nu wordt het moeilijker. Want er zijn dus twee soorten re-integratie. Re-integratie spoor 1 gaat over een werknemer die terugkeert bij zijn huidige werkgever. De aangesloten bedrijfsarts, werkgever en werknemer zorgen ervoor dat een terugkeer naar de huidige werkgever wordt geregeld. Na verloop van tijd stellen de werknemer, werkgever en het re-integratiebureau, of de bedrijfsarts een plan op om de werknemer zo goed mogelijk te laten re-integreren bij de huidige werkgever. Door middel van arbeidsdeskundig onderzoek kan worden gekeken of een re-integratietraject 1e spoor haalbaar is. 

Re-integratie 2e spoor

Re-integratie spoor 2 gaat een stap verder. In dat geval is het niet meer mogelijk voor de werknemer om terug te keren bij de huidige werkgever. Hiervoor moet dus met de verschillende partijen gekeken worden naar de mogelijkheid om werk te vinden bij een nieuwe werkgever. Hierbij moet ook de huidige werkgever dus ondersteunen. Dat komt omdat zowel de werknemer, als de werkgever er alles aan moet doen om re-integratie zo goed mogelijk te laten plaatsvinden. In dit geval moet een gespecialiseerde organisatie ondersteuning bieden bij dit traject.

Het verschil

Het verschil tussen re-integratie spoor 1 en spoor 2 zit hem dus in de teugkeer bij de oude werkgever. De trajecten bij re-integratie spoor 1 zijn dan ook over het algemeen iets korter dan bij re-integratie spoor 2. Ook is re-integratie spoor 2 vaak iets ingewikkelder dan re-integratie spoor 1. Hierbij heeft u immers te maken met meerdere partijen. Re-integratie spoor 2 wordt uitgevoerd als re-integratie spoor 1 niet haalbaar is. Het kan namelijk zo zijn dat een werknemer door psychische klachten gewoonweg niet in staat is om terug te keren of dat het om andere redenen niet gaat. De verschillende re-integratietrajecten volgen elkaar dan dus op.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*