Met deze tips leer jij duurzaam koken

duurzaam koken

We willen gezond, duurzaam en lekker eten. Maar hoe kan dat nu allemaal ineen? In dit artikel geven we je tips over hoe je een echte duurzame kook-expert wordt zonder dat je al te veel geld kwijt bent!

  1. Wanneer je duurzaam wilt leren koken, is het natuurlijk als eerste belangrijk om echt goed te leren koken. Dit doe je door te kijken in kookboeken, blogs te lezen, vlogs te bekijken of de favoriete recepten van je moeder eens ook te maken. Hierdoor ontwikkel je jouw eigen specialiteiten. Door elke keer weer nieuwe recepten uit te proberen, blijf je jouw receptenboek uitbreiden. Je kunt bijvoorbeeld eens kijken op de Kooktempel. Dit is één van de blog websites waar je honderden lekkere, gezonde en vaak duurzame recepten vindt.

  2. Houd het niet bij de potjes, pakjes en zakjes die verkrijgbaar zijn in de supermarkt maar gebruik de verse producten van de lokale markt. Een voordeel hiervan is ook dat verse producten duurzamer en diervriendelijker zijn. Er wordt namelijk veel minder verpakkingsmateriaal gebruikt. En waarom zou je dat ook nodig hebben? Je consumeert de verse producten toch zo snel mogelijk, dus is het niet nodig om voor elke groente die je koopt een plastic of papieren zakje te gebruiken.

  3. Verder kook je echt duurzaam wanneer je rekening houdt met de seizoensgebonden producten. Veel groentesoorten zijn gebonden aan een bepaald seizoen. Asperges zijn bijvoorbeeld echt lente groentes terwijl bloemkool, broccoli en komkommer weer typische zomergroenten zijn. Verder kun je bijvoorbeeld boerenkool, radijs, rode biet of pompoen eten in de herfst en witlof, winterpeen, prei en knolselderij in de winter. Wanneer je rekening houdt met het seizoen, ben je echt duurzaam aan het koken en houdt je rekening met de houdbaarheid en versheid van producten.

  4. Behalve seizoensgebondenheid, kook je echt duurzaam wanneer je rekening houdt met alle restjes. Wanneer je iets overhoudt van je pasta, kun je dit bijvoorbeeld de volgende dag prima als lunch voor je salade gebruiken. Verder zijn fair-trade producten typisch voor duurzaamheid. Dit is misschien iets duurder dan de gewone produten die je zou kopen, maar om duurzaam eten te koken moet je bereid zijn daar iets voor op te willen geven.

Wil je nog meer leuke tips om duurzamer te gaan eten of ben je op zoek naar recepten? Dan is duurzamer eten ook een aanrader! Er zijn nog veel meer dingen waardoor jij duurzamer kunt gaan eten, maar deze vier dingen vormen wel de basis. Denk na bij wat je eet, gooi niks weg, houd rekening met de houdbaarheid van producten en jij bent al een heel stap in de richting van een duurzaam eetpatroon.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*