Wat mag je wel en niet eten tijdens het geven van borstvoeding

Wat mag je wel en niet eten tijdens het geven van borstvoeding

Als je borstvoeding geeft is het belangrijk dat je goed op je eetpatroon let, want je mag niet meer alles eten en drinken wanneer je borstvoeding geeft. Het aanmaken van de moedermelk vergt veel energie van de moeder, en ook heeft je kindje veel energie nodig dus heeft je lichaam meer energie en voedingsstoffen nodig. Maar ook wil je graag weer slank worden na je bevalling, hoe ga je dit doen?

Wat mag je niet eten en drinken?

Alcohol is een no-go, via de moedermelk komt dit bij je kindje terecht en verstoord onder andere het slaapritme en je kindje gaat minder goed drinken. Wil je toch drinken? Beperk het dan en drink vrijwel direct na het geven van een voeding en wacht minstens 3 uur na het nuttigen van de alcohol voor je weer een voeding geeft, ook kun je ervoor zorgen dat je genoeg gekolfd hebt voor je alcohol gaat drinken.

De meeste baby’s onder de 6 maanden hebben vaak last van darmkrampjes, daarom kun je een aantal soorten eten beter laten staan, dit zijn onder andere; koolsoorten, uien, gekruid eten, koffie, frisdranken met cafeïne, chocolade, sinaasappelsap en koolzuurhoudende dranken. Echter is dit een kwestie van uitproberen want niet ieder kindje reageert hierop.

Teveel koffie kan gevolgen hebben voor het slaapritme van je kindje, uiteindelijk drink jij niet alleen koffie omdat je het lekker vind maar ook om wat meer energie te krijgen, zo krijgt je kindje dus ook meer energie en blijft zo langer wakker en heeft meer moeite met in slaap vallen.

Let op met de hoeveelheid vis die je eet, twee porties vette vis per week is wel gezond, maar in bijvoorbeeld tonijn en zwaardvis zitten giftige stoffen zoals dioxines wat schadelijk is voor je baby.

Wat kun je veilig eten en drinken?

Er zijn genoeg voedingsmiddelen die je wel gewoon mag eten tijdens het geven van borstvoeding of zelfs eten en drinken wat je moet nuttigen. Ook al geef je geen borstvoeding is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, zo blijf je fit en gezond. Wanneer je niet voldoende eet of niet genoeg voedingsstoffen binnen krijgt dan gaat jouw eigen gezondheid achteruit waardoor je sneller moe word en andere klachten kunt krijgen.

Het is belangrijk om gevarieerd te eten want zo went je kindje aan nieuwe smaken, dit is handig voor als je kindje later mee eet. Geven van borstvoeding vergt heel veel energie van het vrouwelijk lichaam daarom heeft je lichaam meer voedingsstoffen en energie nodig, eet dus minimal 500 kilocalorieën per dag extra.

Zeker wanneer je borstvoeding geeft is het erg belangrijk dat je genoeg vocht binnen krijgt, drink daarom 2 liter per dag, het liefst water, maar ook thee en vruchtensap is prima.

Wat moet je doen wanneer je voedselvergiftiging hebt opgelopen?

Het kan natuurlijk voorkomen dat je iets verkeerds hebt gegeten en daardoor voedselvergiftiging hebt opgelopen, dit is veelal het gevolg van slechte voedselbereiding en behandeling. Voedselvergiftiging beïnvloed meestal alleen het maagdarmkanaal, de bacteriën bereiken dus niet de bloedbaan of het moedermelk, je kunt dus gewoon doorgaan met het geven van borstvoeding.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*