Hoe werkt een kweekmat nu eigenlijk

Wanneer je het ontkiemen en ontspruiten wilt helpen kan je gebruik maken van een kweekmat. De kweekmat kan je dan onder de zaaibak plaatsen zodat de temperatuur gemiddeld 21 tot 24 graden is. De zaden kunnen zo sneller ontkiemen en groeien ze uit tot een volwassen plant.

Een kweekmat, wat is dat?

Bij het kweken van zaden kan er een handig hulpmiddel gebruikt worden voor een moestuin of binnenshuis. De kweekmat! Dit is een mat die vlak is en die een constante temperatuur hanteert om het ontkiemen van zaden te stimuleren en de groei van de planten te bevorderen.

Door middel van de kweekmat ontstaat er een juist microklimaat voor zaden en jonge planten. Wanneer je geen temperatuurverschillen wilt krijgen dan is de kweekmat daar een handig hulpmiddel voor. Zaden en zaailingen hebben hier baat bij maar ook voor het stekken kan je er voordeel uit halen.

Hoe werkt een kweekmat?

Wanneer je een kweekmat gaat gebruiken komen de verwarmingselementen langzaam op temperatuur. De kweekmat is niet in een paar seconden op tijd. Daar is een reden voor. Wanneer dit wel het geval zou zijn dan kunnen de wortels verbranden als ze zaailingen op de mat staan. De grond in de kweekbak kan pas uren later op temperatuur zijn. Wanneer je diepe of grote potten gebruikt is dit helemaal aan de orde.

Het verwarmingselement zorgt ervoor dat de temperatuur constant blijft. Hierdoor wordt de ontkieming gestimuleerd maar ook gewassen die in de eerste fase zijn van de groei. Een kweekmat is dus handig bij zaden die een minimale temperatuur nodig hebben om te kunnen ontkiemen. Op deze manier komt er een voorsprong op de natuurlijke omstandigheden als het buiten nog te koud is. Zo kunnen zaailingen eerder klaar zijn voor het uitplanten.

Ga je tropische soorten kweken dan is de kweekmat juist handig om te gebruiken omdat er dan hoge temperaturen nodig zijn. Het is natuurlijk te allen tijde belangrijk dat de bodemtemperatuur gecontroleerd wordt. Hier kan dan een bodemthermometer voor gebruikt worden. Wanneer de temperatuur te hoog is dan kan de bak een stukje los gezet worden om zo wat warmte te laten ontsnappen.

De voordelen van een kweekmat!

De kweekmat heeft een aantal voordelen:

  • Er kan al op tijd in het seizoen begonnen worden met ontkiemen van zaden
  • Niet afhankelijk van temperaturen van buiten of kamer
  • Constante temperaturen ontkiemen zaden sneller
  • Het groeiseizoen kan verlengt worden

Tip: Terrafibreeurope.com

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*