Tip! Recepten zoeken op basis van ingrediënten

Roxanne - 4 oktober 2018

Beter leven

Roxanne - 4 oktober 2018

Hoe gezond is het fietsen op een e-bike?

Roxanne - 4 oktober 2018
recepten gezond eten
beter leven
fietsen op een e-bike gezond

Een aantal jaren geleden was de e-bike vooral onder 50-plussers gewild, maar tegenwoordig weten ook steeds meer jongeren de elektrisch aangedreven te vinden. De e-bike maakt het mogelijk langere afstanden af te leggen, waar voorheen vaak gekozen werd voor de auto. Dit zorgt uiteraard voor een veel minder zware belasting van het milieu door de beperking van schadelijke uitlaatgassen: de elektrische fiets blijkt tot wel 40 keer schoner dan de auto! Het klinkt allemaal heel aantrekkelijk, maar geldt hetzelfde positieve effect voor onze eigen gezondheid?

 

Dit is gedeeltelijk afhankelijk van wanneer en hoe jij de e-bike gebruikt. Wanneer je de elektrische fiets als alternatief voor de auto gebruikt, zorgt dit ervoor dat je veel gemakkelijker aan je dagelijkse benodigde hoeveelheid beweging komt. De besparing in brandstof (en vaak tijd) als bijkomend voordeel zorgt voor de groeiende populariteit van de e-bike voor woon-werkverkeer. Hierdoor ben je meer in beweging en spendeer je meer tijd buiten, wat goed is voor je gezondheid.

 

Voor zieken en ouderen is het gebruik van een e-bike in meerdere opzichten een gezonde keuze. Ouderen met een verslechterde conditie, hartpatiënten of mensen met last van gewrichten blijven in beweging en kunnen hierdoor langer zelfstandig blijven functioneren. Ook is de elektrische fiets een goed middel tegen eenzaamheid, dankzij de verbeterde mobiliteit. Het is voor ouderen wel belangrijk om met de e-bike op een veilige manier aan het verkeer deel te nemen, aangezien de hogere snelheid tegenwoordig ook steeds vaker gepaard gaat met ongelukken, met name bij elektrische fietsen met voorwielaandrijving.

 

Een belangrijke voorwaarde voor een gezonde leefstijl in combinatie met een e-bike is wel dat de fiets op de juiste manier gebruikt wordt. Veel e-bike gebruikers kiezen ervoor om voortdurend met maximale hulp van de motor te fietsen, waardoor nauwelijks sprake is van ‘beweging’. Uiteraard is het verleidelijk om de motor al het werk te laten doen, maar probeer dit te beperken tot de momenten waarop het echt nodig is. Onafgebroken fietsen met maximale ondersteuning is niet gezonder dan het gebruik van een scooter.

 

Wanneer je besloten hebt om een e-bike te gaan gebruiken is het wel verstandig om vooraf onderzoek te doen naar de eigenschappen van de fiets. Gebruik je de fiets voor langere afstanden? Heb je een e-bike nodig met extra power voor het optrekken? Let op de kracht van de motor en capaciteit van de accu, want deze zijn sterk van invloed op de actieradius die gefietst kan worden. Een e-bike is vaak goedkoper dan een auto, maar ook hier komen onderhoudskosten bij kijken. Gemiddeld is de accu bijvoorbeeld na ongeveer vijf jaar versleten. Veel mensen staan hier op het moment van aankoop niet bij stil, maar een nieuwe fietsaccu kost al snel €500 tot €900.

 

Zou je je e-bike graag intensiever gebruiken vanuit gezondheidsoverwegingen? Vaak lopen mensen na een tijdje tegen de limiet van de batterij aan, op het moment dat ze afstanden van meer dan 50 kilometer willen gaan fietsen. Gelukkig is het vandaag de dag ook mogelijk om de capaciteit van de fietsaccu te vergroten (ook wel reviseren genoemd).

Leave a comment