Hoe gezond is fietsen eigenlijk echt?

fietsen gezond

Inmiddels is er geen twijfel meer over mogelijk: Nederland is een fietsland! Dankzij het fietspadennetwerk met verharde wegen, het vlakke landschap en het kleine oppervlak, kom je al een heel eind met alleen een fiets. Het is daarom ook niet zo gek dat wij Nederlanders lekker de fiets pakken zodra dit maar even kan. Zo fietsen we naar het werk, doen we een snelle boodschap op de fiets, maar zijn we ook niet vies van een stevige fietstocht puur voor recreatieve doeleinden. Uit onderzoek van het TNO is nu gebleken dat mensen die regelmatig op de pedalen staan minstens zo fit zijn als mensen van maar liefst tien jaar jonger. Met slechts vijf tot tien minuten fietsen per dag verbetert je conditie al met 13%.

Fit op de fiets

Dat fietsen een positieve invloed heeft op de gezondheid wisten we natuurlijk al. Naast dat het je conditie verbetert helpt het ook bij de regulatie van een gezonde bloeddruk en cholesterolgehalte. Het TNO stelt zelfs dat fietsen naar het werk bijdraagt aan een daling in ziekteverzuim. Regelmatig een ritje op de tweewieler maken draagt namelijk bij aan een verbeterde weerstand waardoor je ook minder snel ziek wordt. Daarnaast kan dagelijks stevig doortrappen zelfs diabetes type 2 ongedaan maken en ziet het RIVM fietsen als een structurele oplossing voor de bestrijding van overgewicht.

Ontspannen en ontstressen

Oké, fietsen draagt dus bij aan een goede gezondheid, maar wist je ook dat fietsen ook een ontspannende werking heeft? Met alle drukte van het dagelijks leven is het lastig om je hoofd even helemaal leeg te maken. Fietsen helpt je hierbij! Daarnaast maakt je lichaam door het fietsen endorfine aan, wat een zeer positief effect heeft op je humeur!

Een elektrische fiets misschien iets voor jou?

Wat ons betreft zouden bovenstaande redenen al meer dan genoeg moeten zijn om iedereen op de fiets te krijgen! Maar goed, wij begrijpen ook dat niet iedereen de optie heeft om bijvoorbeeld naar het werk te fietsen. Een goed alternatief om lange afstanden of lichamelijke ongemakken moeiteloos te overbruggen is de elektrische fiets. Dankzij de trapondersteuning leg je vliegensvlug lange afstanden af zonder dat je hier vermoeid van raakt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je bezweet of buiten adem aankomt op het werk!

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door fietsenwinkel Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*