Hoe gezond is een wijntje?

rode wijn gezond

De meeste mensen onder ons houden wel van een lekker wijntje op zijn tijd. En soms misschien wat vaker, er is altijd wel wat te vieren toch? In hoeverre wijn gezond is, daar zijn nogal wat meningen over. Waar de een beweert dat een wijntje per dag prima is, is de ander er fel op tegen. Wij hebben het voor je uitgezocht.

Rode wijn

Voornamelijk over rode wijn wordt vaak gezegd dat dit diverse voordelen heeft voor je gezondheid. Wat zijn deze voordelen precies en zijn dit ook echt voordelen?

Uit onderzoek blijkt dat 1 glas rode wijn per dag even effectief kan zijn als sommige medicijnen tegen diabetes. In rode wijnen zitten veel polyfenolen, deze zorgen ervoor dat de waarden van je bloedsuiker zich goed kunnen reguleren.

Op papier zou dit inderdaad betekenen dat rode wijn tegen diabetes helpt. Het is echter wel zo dat te veel alcohol juist een hogere kans op diabetes en obesitas.

Daarnaast is rode wijn goed voor je hart. Het is echter wel zo dat voornamelijk rode wijnen die niet zoet zijn en een laag alcoholpercentage het best zijn. Niet alle rode wijnen hebben namelijk zo’n effect. Malbec wijn kan eigenlijk nooit kwaad.

Polyfenolen

De eerdergenoemde polyfenolen hebben ook nog andere voordelen. Het is goed voor de doorbloeding en versterkt je weerstand. Verder is het goed voor je ogen en verklein je je kansen op longkanker.

Ook is onderzocht dat polyfenolen een positieve invloed hebben tegen Alzheimer. Klinkt goed dus, maar om de stoffen in de wijn hier echt effect op te laten hebben zou je een stuk of 1000 flessen per dag moeten drinken. Het effect hiervan is dus verwaarloosbaar.

Witte wijn

Nu we over de wat bekendere voordelen van rode wijn hebben gesproken, is het tijd voor de witte wijn. Witte wijn bevat antioxidanten. Deze zijn goed voor je weerstand, een griepje gaat dus aan jou voorbij.

Witte wijn bevat ook reservatrol. Dit is goed voor je uithoudingsvermogen en is daarnaast goed voor je hart.

Nadelen

In wijn zit alcohol en alcohol is minder gezond voor je. Overmatig gebruik van alcohol kan voor bepaalde vormen van kanker en verslaving zorgen. Het is dus zeker niet gezond om te veel wijn te drinken.

De meeste mensen hebben echter een prima controle over hun drinkgedrag. Wanneer je af en toe een normale hoeveelheid wijn tot je neemt, kan je lichaam de ‘slechte’ stoffen van de wijn prima verdragen en is er niks aan de hand. Een wijntje op z’n tijd is dus zeker niet zo slecht voor je als sommige mensen roepen. 

Inmiddels eigenlijk wel zin gekregen in een lekker wijntje? Kijk eens op Gavi, zij hebben meer dan 400 wijnen in hun assortiment. Er zit vast wel een lekkere wijn bij voor jou!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*