Het geheim om snel buikvet te verbranden

Roxanne - 1 maart 2016

125 Gezonde Groene Smoothie Recepten

Roxanne - 1 maart 2016

Hoe gezond is biologisch voedsel eigenlijk?

Roxanne - 1 maart 2016

Biologisch eten is hot. Steeds meer Nederlanders vinden het belangrijk dat de bloemkool, het stukje biefstuk of de aardappelen die zij eten biologisch zijn. Maar wat is nu precies biologisch voedsel. En is het daadwerkelijk gezonder dan niet-biologische varianten? In deze blog staan we ook stil bij de steeds populairder wordende biologische maaltijdboxen .

De belangrijkste kenmerken van biologische producten is dat ze geproduceerd zijn met respect voor de natuur en dier, dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden, en dat er geen kunstmest gebruikt wordt. Daarnaast zijn er nog een aantal strenge eisen die worden opgelegd door Skal. Het grote verschil tussen biologisch voedsel en niet-biologisch voedsel zit ‘m dus vooral in het feit hoe de producten tot stand zijn gekomen. Is biologisch voedsel dan ook gezonder?

Inmiddels zijn er ruim 100 grote studies gedaan om deze vraag te beantwoorden. Al deze studies komen met een duidelijk antwoord:Jouw eigen lichaam heeft op korte termijn geen direct voordeel van biologische producten. Het is dus niet zo dat iemand die het hele jaar enkel biologisch voedsel eet, gezonder leeft dan iemand die dat niet doet.

Op langere termijn is het natuurlijk wel gezonder dat je biologisch eet. Biologische producten worden geproduceerd met respect voor de natuur. Uiteindelijk heeft iedereen baat bij een gezonde planeet. In die zin zou je dus kunnen zeggen dat biologisch voedsel gezonder is. Maar dat is puur op de lange termijn. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die minder last van hun allergieën hadden, of zich fitter voelen doordat zij biologisch voedsel eten .

De biologische maaltijdbox

Biologisch voedsel wordt op dit moment vooral gekocht door bewuste consumenten, die zich graag een klein beetje inzetten voor een betere wereld. Een “Hype” die hier helemaal bij past zijn de zogenaamde biologische maaltijdboxen. Sinds 2010 zijn er in Nederland flink wat maaltijdboxen op de markt, die zich focussen op biologisch voedsel in een box. De Krat was de eerste, maar ook aanbieders als Beebox, Streekbox en Vegabox focussen zich volledig op biologisch voedsel bij mensen thuisbezorgen.

Het idee van zo’n biologische maaltijdbox is heel simpel: De aanbieder bedenkt recepten, koopt de ingredienten (vaak rechtstreeks van lokale boeren), en bezorgd de maaltijdbox bij jou thuis. Het enige wat jij nog hoeft te doen is de producten omtoveren tot heerlijke gerechten. Partijen als Beebox zijn vaak nog goedkoper ook dan supermarkten en biologische winkels. Dat komt doordat zij hun producten rechtstreeks van het land halen. Er zitten geen tussenschakels tussen. Partijen als HelloFresh, Allerhande Box, Marley Spoon en Mathijs Maaltijdbox nemen ook vaak genoeg de term “biologisch” in de mond. Maar slechts heel af en toe zitten er in deze maaltijdboxen daadwerkelijk biologische producten.

Beebox en De Krat hebben bijvoorbeeld het EKO keurmerk en zijn B-corp gecertificeerd. Dit betekent dat zij echt voor de volle 100% voor biologisch gaan, en dat de inhoud van hun boxen écht biologisch zijn.

Leave a comment