De invloed van slechte voeding op mee-eters

Elke Rouweler - 20 september 2016

Doei tegen huidirritatie, bedwantsen bestrijden doe je zo!

Elke Rouweler - 20 september 2016

Heb ik een histamine intolerantie?

Elke Rouweler - 20 september 2016
De invloed van slechte voeding op mee-eters
Bedwantsen bestrijden | Gezond Leven Lekker Eten
Histamine Intolerantie | Gezond Leven Lekker Eten

Heb jij soms last van hoofdpijn, moeheid, jeuk, hoesten, enorme muggenbulten, huiduitslag, verstopte neus of diarree? Het kan zomaar zo zijn dat je een histamine intolerantie hebt. Histamine? Wat is histamine? Wat doet histamine met jouw lichaam en hoe weet jij of je een histamine intolerantie hebt? Ik vertel het je!

De werking van histamine in ons lichaam

Er is altijd een kleine hoeveelheid histamine in ons lichaam aanwezig. Dat is goed want histamine reageert op vreemde en giftige stoffen die jouw lichaam binnendringen. Bijvoorbeeld bij een muggenbeet of brandnetel. Als je gebeten wordt dan stuurt jouw lichaam direct een goede dosis histamine naar de plek van de beet. Je ziet dan een bult ontstaan. Door die bult met histamine komt het gif minder makkelijk in jouw lichaam. En dat is hartstikke goed bedoeld. Helaas kan dit soms juist het omgekeerde teweegbrengen. Dat leg ik even uit.

Stel je voor dat je ergens overgevoelig voor bent. Ik noem maar wat. Je bent bijvoorbeeld allergisch voor aardbeien, noten of je hebt last van hooikoorts. In het geval van een allergische reactie laat jouw lichaam extra grote hoeveelheden histamine los. Maar het menselijk lichaam kan zoveel histamine niet makkelijk verwerken. Om dat wel te kunnen zal het epinefrine aanmaken. Dat is adrenaline. Te veel adrenaline is gevaarlijk voor je lichaam omdat het de pijnstillende functie van lichaamseigen endorfine remt. Dit kan leiden tot pijn, angstaanvallen en paniek.

Bepaalde medicijnen, antihistamine, kunnen helpen. Antihistamine zit ook in middeltjes tegen verkoudheid en anti prik. Een infectie veroorzaakt namelijk een zwelling en de antihistamine zorgt ervoor dat die zwelling vermindert. Bij een verkoudheid stimuleert het op die manier ook de uitscheiding van vloeistof uit bijvoorbeeld de neusholte.

Ja maar wat is histamine nou echt?

Histamine is een molecuul in de witte bloedcellen. Wanneer een onbekende stof het lichaam binnendringt treedt histamine op als kolonel en helpt het immuunsysteem in werking te zetten. Eenzelfde soort functie bekleedt de kolonel als hij voedsel in de maag detecteert. Hij fungeert dan als boodschapper voor de hersenen en stuurt het leger aan (maagzuurproductie) voor spijsvertering. Histamine heeft dus allerlei taken en verscheidene effecten op verschillende weefsels in je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan loopneus, slijmvlies in de neus, mond en keel en samentrekking, vernauwing en ontstekingen in de longen. Hoesten, piepende ademhaling en benauwdheid en last van de darmen zijn zo dus allemaal verbonden met histamine.

Bij een histamine overgevoeligheid is er iets geks aan de hand! Als er te veel histamine is vrijgegeven dan ziet de kolonel de histamine zelf ook als bedreiging en zal wederom nog meer histamine loslaten. Dat zorgt voor complicaties. Het immuunsysteem raakt overgevoelig voor histamine en er ontstaan allergische reacties. Das niet ok!

Hoe weet je of je een histamine intolerantie hebt?

Je kunt op twee manieren testen of je een histamine allergie of intolerantie hebt. De eerste manier is door een een aantal weken een dieet te volgen waarin je weinig tot geen producten eet die van nature histamine bevatten. En dat is een best grote lijst! Te beginnen met alcoholische dranken, ingemaakte voedingsmiddelen als zuurkool en augurken, alles met azijn erin zoals ketchup mosterd en mayonaise, soja, bewerkt vlees en bewerkte vis. Maar ook kaas, champignons, quorn, alles uit blik, gedroogde vruchten, gedroogde noten en gedroogde zaden. Ook gist en chocolade én cola. Daarnaast zijn er fruit- en groentesoorten die de productie van histamine in je lichaam stimuleren. Zoals citrusvruchten, spinazie, tomaten, tropische fruit, erwten en avocado. En alsof dat nog niet genoeg is kun je tijdens je test dieet ook beter geen eiwit en schelpdieren eten. Als jouw symptomen verminderen wanneer je bovenstaande producten niet meer consumeert, kun je ervan uitgaan dat je histamine intolerant bent.

De tweede wellicht gemakkelijkere en zeker snellere manier om dit te testen, is door een histamine medicijn uit te proberen. Mocht je inderdaad histamine intolerant zijn dan ga je dat medicijn waarschijnlijk toch proberen dus ik zou zeggen probeer het eens met een gratis proefmonster!

Leave a comment