Gezond eten voor en vitaler leven

Wat we eten heeft grote invloed op hoe we ons voelen. Eten we de verkeerde voeding dan voelen we ons eerder moe. Met de juiste voeding voelen we ons vitaler en kunnen we meer uit de dag halen. In dit artikel geven we een aantal aandachtspunten voor iedereen die vitaler wil zijn. 

Wat als we moe zijn?

Zijn we vaak moe dan kan het gevolg zijn van onze leefstijl. Als we een zittend beroep hebben, weinig sporten en verkeerde voedingskeuzes maken, bijvoorbeeld, dan kan dit ervoor zorgen dat we altijd moe zijn. Maar er kan ook iets anders aan de hand zijn. Zo kan je vermoeidheid verzaakt worden door bijvoorbeeld een traag werkende schildklier of een ander medisch probleem, zoals bloedarmoede. Vrouwen moeten extra alert zijn bij vermoeidheid, dit kan namelijk ook wijzen op een zwangerschap.

We spreken over bloedarmoede als het aantal rode bloedlichaampjes te laag wordt. Deze rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof naar de cellen te brengen. In de cellen wordt glucose omgezet in energie en hier is zuurstof bij nodig. Bloedarmoede kan ontstaan als je onvoldoende voedingsmiddelen eet waarin ijzer en vitamine B12 zitten. Vitamine B12 komt veel voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong waardoor vegetariërs hier verhoogde kans op hebben.

Heb je het idee dat je vermoeidheid veroorzaakt wordt door iets medisch bespreek je klachten dan met je huisarts. 

Hoe krijgen we meer energie?

We maken energie aan in onze cellen. Hier wordt glucose omgezet in energie. Dit verloopt via een complex proces wat de citroenzuurcyclus wordt genoemd. We krijgen meer energie door keuzes te maken die dit proces ondersteunen.

Eet de juiste koolhydraten en vezels

Voeding speelt een belangrijke rol in onze energiestofwisseling. Met name koolhydraten zijn belangrijk. Koolhydraten vormen de belangrijkste energiebron van het lichaam. Het zal altijd eerst koolhydraten gebruiken voordat het overschakelt tot het verbranden van vetten en eiwitten.

Koolhydraten worden in de maag en dunne darm afgebroken tot een enkelvoudig suikermolecuul: glucose. Dit wordt via de poortader aan de bloedbaan afgegeven. Via het bloed wordt de glucose naar de cellen getransporteerd; de plaatsen waar we energie nodig hebben.

Om de glucose op te kunnen nemen is het hormoon insuline van belang. Dit hormoon wordt door de alvleesklier aangemaakt op het moment dat we koolhydraten eten. Hoe meer koolhydraten we eten des te meer insuline nodig is om de glucose op te kunnen nemen. Maar ook bij een plotselinge piek in de bloedsuikerspiegel is meer insuline nodig. Een piek in de bloedsuikerspiegel ontstaat als we snelle koolhydraten zoals toegevoegde suikers of geraffineerde koolhydraten eten.

Indien er veel insuline wordt aangemaakt dan zal de bloedsuikerspiegel ook weer snel dalen. Hierin ligt in probleem voor ons gevoel van vitaliteit. De bloedsuikerspiegel zal namelijk te ver naar beneden lopen als gevolg van de grote hoeveel insuline.

Willen we ons vitaal voelen dan hebben we juist belang bij een bloedsuikerspiegel die stabiel is en ons constant en geleidelijk energie geeft. Dit is het geval als we voedingsmiddelen eten die de meer complexe koolhydraten bevatten. Het kost het lichaam meer tijd om deze af te breken tot glucose waardoor ze langzaam hun glucose aan de bloedbaan afgeven.

Eten we voedingsmiddelen waarin veel vezels zitten dan wordt de afgifte van glucose verder vertraagd. Zo heb je langer energie van een volkoren boterham dan van een witte boterham. Of langer energie van zilvervliesrijst dan van witte rijst.

Een goede bron van vezels is groente. Het is daarom goed om bij iedere maaltijd wat rauwkost of groente te eten. De vezels vormen een buffer voor de glucose en voorkomen dat deze direct door de darmwand worden opgenomen.

Bepaalde vitamines en mineralen spelen een sleutelrol in de energiestofwisseling. De bekendste en belangrijkste is vitamine B1. Heb je een tekort aan deze vitamine dan zal je je volledig uitgeput voelen. Een vitamine B1 komt in onze samenleving niet vaak voor maar als we een optimale energiestofwisseling willen hebben dan is het goed om er op te letten. Voedingsmiddelen die vitamine B1 bevatten zijn volkoren graanproducten, groente, vlees, aardappelen en zuivel.

Een belangrijk mineraal is magnesium. Magnesium is betrokken bij wel 700 processen in het lichaam en speelt een belangrijke rol in de energiestofwisseling. Dit mineraal is ook belangrijk voor de overdracht van zenuwprikkels, het functioneren van de spieren en het verminderen van vermoeidheid.

Een magnesiumtekort komt vaak voor. Dit komt omdat dit kostbare mineraal via de urine wordt uitgescheiden als we veel suikers eten. Ook bij stress wordt de uitscheiding van magnesium hoger. Het is ook daarom goed om geen toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten meer te eten. En te zorgen dat je voedingsmiddelen in je dieet opneemt die magnesium bevatten.

Goede bronnen van magnesium zijn quinoa, paranoten, spinazie, amandelen, broccoli, walnoten, vis, lijnzaad, chiazaad, banaan, boerenkool en avocado.

Sport je veel dan zal je meer behoefte aan magnesium hebben. Zorg er dan voor dat je veel voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan magnesium. Als dorstlesser kan je een sportdrank drinken die verrijkt is met mineralen zoals magnesium.

Om de cellen, de plek waar energie wordt vrij gemaakt, gezond te houden zijn omega 3 vetzuren nodig. De cellen worden beschermd door het celmembraan. Dit celmembraan is opgebouwd uit omega 3 vetzuren. Indien het celmembraan niet in goede conditie is dan heeft dit gevolgen voor de aanmaak van energie. Het is daarom van belang om veel omega 3 vetzuren te eten.

Een andere eigenschap van omega 3 vetzuren is dat inflammatie voorkomen. Inflammatie zijn laaggradige ontstekingen die ons lichaam veel energie kosten om te herstellen. Door inflammatie te voorkomen ‘loopt’ er geen energie weg naar het bestrijden hiervan. Voedingsmiddelen rijk aan omega 3 vetzuren zijn lijnzaad(olie), chiazaad, avocado en vette vissoorten.


Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*