Gezond eten met vitamines en mineralen

Zoals je al vast en zeker al weet is het belangrijk om gezond te eten, tegenwoordig wordt het maar steeds belangrijker omdat iedereen snel iets ongezonds eet dan in plaats iets gezonds. Mensen gaan bijvoorbeeld naar werk en hebben na werk geen zin meer om eten te maken waardoor ze dus sneller geneigd zijn iets in de oven of magnetron te gooien en even iets kant en klaar te eten. Gezond en koolhydraatarm eten draagt op zich best wel veel voordelen met zich mee, waarschijnlijk meer dan je zou denken. Hieronder heb ik wat puntjes voor je op een rijtje staan, dus lees lekker snel verder.

Voedingsstoffen : je lichaam heeft elke dag weer voedingsstoffen nodig. Zonder voedingsstoffen kan je lichaam eigenlijk niet / heel moeilijk leven. Je lichaam gebruikt voedingsstoffen om bijvoorbeeld: weefsel op te bouwen, te repareren en om het dus te onderhouden. Daarom is het belangrijk om voedingsstoffen binnen te krijgen, zo kan je lichaam dus beter functioneren (dit moet ook als je op dieet bent). Als je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, dan zou je de volgende klachten kunnen krijgen :

 • Je botten kunnen makkelijker en sneller breken omdat je lichaam kalk te kort komt.
 • Het vervoeren van de afvalstoffen gaat moeilijker.
 • Voedingsstoffen helpen bij : ademhalen / denken / bewegen en bij je zintuigen. Als je onvoldoende voedingsstoffen hebt, dan gaat dit allemaal moeizaam.
 • Je komt op dit moment dan ook vitamine C te kort waardoor je tandvlees gaat bloeden.
 • Je komt waarschijnlijk ook ijzer tekort op dit moment waardoor je bloed onvoldoende zuurstof naar je cellen kan vervoeren.

Vitamines en mineralen : het is belangrijk om vitamines en mineralen binnen te krijgen. Vitamines en mineralen zijn ook voedingsstoffen en je hebt vast wel eens een keer van vitamines en mineralen gehoord, dus je weet dan ook meteen dat ze super belangrijk zijn voor je lichaam. Hier heb ik een paar vitamines en mineralen voor je op een rijtje :

 • Vitamine A : dit zorgt er voor dat je huid goed en sterk blijft. En dit is ook zeker een plus puntje voor een goede celgroei.
 • Vitamine B6 : dit helpt vooral hart en vaatziekten te voorkomen.
 • Vitamine B12 : dit heeft op zich dezelfde werking als vitamine B6, maar deze vitamine helpt je ook te voorkomen depressief te worden / of helpt je minder snel depressief te worden.
 • Vitamine C : dit is vooral een goed hulpje voor mensen met diabetes of eczeem
 • Vitamine D : dit is eigenlijk weinig tot niet in je voeding te vinden, want vitamine D krijg je voornamelijk door de zon (tenminste licht van buiten overdag).
 • Vitamine E : het verminderd de kans op onvruchtbaarheid en bronchitis. 
 • Foliumzuur : het voorkomt hart en vaatziekten te krijgen, vermindert slapeloosheid en helpt ook bij bloedarmoede.
 • ijzer : dit helpt vooral bij een verlaagde weerstand en als je ijzer tekort komt, dan kan het zijn dat je heel duizelig bent en eventueel last hebt van flauw vallen.
 • Jodium : dit helpt je voornamelijk bij het verzorgen van een betere stofwisseling in de cellen van je lichaam. 
 • Calcium : dit helpt je voorkomen een hoge bloeddruk te krijgen en overgewicht.
 • Magnesium : dit mineraal helpt je voornamelijk nierstenen te voorkomen en verbeterd je stoelgang waardoor je dus geen ontstopping meer krijgt.
 • Zink : het verminderd de kans om bronchitis te krijgen en komt goed van pas bij een verlaagde weerstand.

Koolhydraten : koolhydraten zijn suikers en zetmeel. Een koolhydraat is ook een voedingsstof voor je lichaam en je lichaam kan zeker niet zonder koolhydraten ! Koolhydraten zijn vooral belangrijk voor je hersenen en rode bloedcellen, maar ze hebben nog meer voordelen die ze met zich mee dragen en dat zijn : ze beschermen je spieren / koolhydraten zijn suikers en suiker geeft je energie / het kan je helpen om je cholesterolgehalte wat te verlagen. Dus eet voldoende koolhydraten om lekker fit te blijven. Probeer niet minder dan 65 gram koolhydraten per dag te eten, ga er zeker ver boven op zitten.

Vezels : vezels worden af en toe vergeten door bijna iedereen, maar vezels zijn heel belangrijk voor een goede gezondheid. vezels helpen vooral verstopping te voorkomen waardoor je stoelgang beter is en je dus een goede spijsvertering hebt. Ook krijg je na het eten met voeding waar vezels in zit een verzadigd en vol gevoel, zo ben je dus minder snel geneigd om veel ongezonds te eten ! Het verlaagd voor de rest ook de kans op diabetes type 2 / hart en vaatziekten en darmkanker. Vezels zitten vooral  in : groente / fruit / aardappelen / volkoren brood en noten

Als je gaat eten, dan is het belangrijk om je eten te wassen. Dit klinkt misschien vrijwel logisch, maar toch wordt dit niet echt vaak gedaan door mensen en dat zou wel moeten. Het ligt er natuurlijk wel aan wat je gaat eten, maar als je bijvoorbeeld groente of fruit eet dan is het echt heel belangrijk om je voedsel heel goed te wassen! Veel verschillende soorten voeding dragen echt veel ziektes en bacteriën met zich mee, dit zie jij niet maar je eet het wel. Dus als je niet ziek wilt worden dan moet je goed en grondig je voedsel wassen. 

 • Was je handen voordat je gaat beginnen met eten en koken.
 • Was je handen voordat jij je voedsel aanraakt.
 • Was je groente en fruit heel grondig of het nou wel of niet in een verpakking zit of als je iets met schil eet.

Gezond eten kan bijvoorbeeld volgens dit schema:

 • Je eet 200 tot 250 gram groente per dag
 • Je eet twee stuks fruit per dag
 • Je eet een handje vol ongezouten en ongebrande noten per dag
 • Je eet en drinkt zuivelproducten zonder extra vet
 • Je eet volkoren deegwaren en geen witte deegwaren
 • Je gebruikt kruiden en specerijen voor een lekkere smaakje in je eten dan in plaats zout
 • Je eet meer vis en af en toe onbewerkt vlees

Het lijkt best wel weinig met wat je mag eten, maar elk stukje is best wel uitgebreid waardoor je toch nog veel keuze en variatie hebt. Elk soort groente en fruit bevat andere soorten vitamines en mineralen, daarom is het vooral belangrijk om gevarieerd te eten, zo krijgt je lichaam dan elke keer weer nieuwe vitamines en mineralen binnen en dan komt je lichaam voorlopig niks te kort. Probeer het eten van gezond eten vooral leuk te houden voor jezelf door van alles uit te proberen en te proeven, want wie weet is er iets wat je heel lekker gaat vinden wat je eerst niet kende.Naast gezond eten is het heel belangrijk om goed tot rust te komen, voldoende te slapen en voldoende te bewegen. Als je aan een sport doet, kan het ook goed zijn om eens een nieuw trainingsschema te proberen. Zo kan je lichaam ook weer vooruit! Door tot rust te komen en voldoende te slapen ben je de volgende dag niet moe, waardoor je voldoende energie hebt voor de volgende dag.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*