Gehoorbescherming is belangrijk

gehoorbescherming

Werk je regelmatig in behoorlijk lawaai en kun je alleen een gesprek voeren door telkens je stem te verheffen, dan loop je toch al snel een kans op gehoorbeschadiging. Geluid boven de 80 decibel is namelijk al schadelijk voor je gehoor en bij langdurige blootstelling aan dit lawaai kan zelfs ernstige schade ontstaan. Gelukkig zijn er anno 2019 voldoende producten beschikbaar die voor prima gehoorbescherming zorgen. Welke soort bescherming voor jou het meest geschikt is, is afhankelijk van jouw specifieke situatie. In sommige gevallen is je werkgever verplicht je bescherming aan te bieden.

Werkgever moet zich maximaal inspannen om gehoorschade te beperken

Over gehoorbescherming, decibellen en de rol van de werkgevers staan van alles vermeldt in de Arbowet. In eerste instantie is een werkgever in het kader van gehoorbescherming verplicht er alles aan te doen om lawaai zoveel mogelijk te beperken. Wordt er geklaagd over lawaai, dan zal dus niet standaard meteen bescherming aangeboden worden, maar wordt van de werkgever verwacht dat hij iets aan de bron van de problemen doet en bijvoorbeeld dus een veel minder lawaaiige machine aanschaft.

Voor ‘in’ het oor en ‘over’ het oor

Wordt een werknemer blootgesteld aan geluid harder dan 80 dB dan dient een werkgever hen gehoorbescherming te geven. Is het geluid harder dan 85 dB, dan moet de werknemer deze aangeboden bescherming ook verplicht dragen. Er zijn verschillende vormen van bescherming beschikbaar, uitvoeringen die in het oor worden geplaatst en varianten die je over het oor plaatst. Otoplastieken gelden als de beste gehoorbescherming producten.

Voorkom oorontsteking en gebruik oorproppen slechts één keer

Voor in het oor worden vaak oordoppen en oorproppen gebruikt. Deze vorm van gehoorbescherming wordt vaak toegepast als het geluid niet boven de 90 dB komt. Wordt deze gehoorbescherming goed gebruikt, dan kan het geluid met tussen de tien en vijftien dB gedempt worden. Tip: vervang deze oorproppen regelmatig. Vieze exemplaren kunnen zomaar voor oorontsteking zorgen, daarom zijn de meeste proppen ook maar geschikt om een keer te gebruiken.

Defecte ringen kunnen lekkages veroorzaken

Gehoorbescherming in de vorm van oorkappen die je over het oor doet zijn ondertussen ook gemeengoed geworden op bouwlocaties. Deze ‘koptelefoons’ zijn prima als slechts zelden de grens van 80 dB overschreden wordt. Voordeel is de eenvoudige wijze van gebruik en je kunt er zeker wel 25dB mee dempen. Let wel altijd op of de ringen nog intact zijn. Zijn die stuk? Dan ontstaat er lekkage en biedt de oorkap geen optimale bescherming meer. Oorkappen zijn bijzonder hygiënisch en dus ook zeer geschikt voor bezoekers. Nadeel is dat ze warm worden en er dus zweet ontstaat.

‘Gewoon’ een gesprek voeren

Daarnaast is er nog bescherming in de vorm van otoplastieken, die je in het oor plaatst. Voorzie je deze uitstekende plastieken van filters, dan dempen ze bepaalde frequenties wel, en anderen juist helemaal niet. Daardoor kun je ondanks de ingebrachte plastieken gewoon een gesprek met je collega voeren en hoor je ook eventuele waarschuwingssignalen op een werkplek. Het gebruik van otoplastieken wordt dan ook algemeen beschouwd als de beste manier om aan gehoorbescherming te doen. Laat je te allen tijde informeren door een expert. Maak kennis met Audinc.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*