Gedogen niet gedogen

Iets is legaal, of het is het niet en veel ingewikkelder is niet zo echt gewenst. Toch hebben we in Nederland nog een soort tussenvorm: gedogen. Nederland is bekend om het gedoogbeleid van voornamelijk cannabis. Officieel is wiet illegaal en valt het onder de opiumwet, maar het wordt tot een bepaalde hoeveelheid gedoogd. Een ander apart geval is de categorie paddenstoelen.  Zo zouden zogeheten magic truffles wel legaal zijn, maar als je die dan vervolgens droogt, zijn ze dat niet.

Illegale stof

Een belangrijk iets is de stof psilocybine. Psilocybine is een illegale drug, die in Nederland verboden is. Hieruit komt ook het belangrijke gedeelte over bewerking van paddo’s. Als je gewoon paddestoelen plukt is er niks aan de hand, maar als je ze gaat bewerken, dan krijg je die illegale stof vrij en dat is dus illegaal. Zolang je dus dit soort paddstoelen niet gedroogd had, was er niks aan de hand. Echter werden ook paddo’s in 2008 illegaal gemaakt, omdat dit toch gewoon is waar die stof uit kon worden gehaald. Er hadden zich een aantal vervelende incidenten voorgedaan en hierop is besloten de legaliteit van het product aan te passen.

Wel legaal

Wel bleven de magic truffles legaal. Deze groeien heel anders dan paddo’s, namelijk onder de grond. Het zijn hierdoor geen paddestoelen, maar, tja, truffels. Gek hier is, dat bij beide producten er dezelfde werkzame stof is, dus waarom het ene wel en het andere niet? Beiden zijn ook schimmels, ze groeien min of meer hetzelfde en hebben min of meer dezelfde stoffen. Door beiden kan je gaan hallucineren en vergelijkbare tripeffecten krijgen. Ook gek is dat je wel kweeksets van paddo’s mag verkopen legaal. Dit is een manier om paddo’s te krijgen. Goed het is dan niet kant en klaar, maar het is alsnog een beetje vreemd. Ook is raar dat zodra de paddestoelen boven de grond komen het ineens wel weer illegaal is.

Één koers

Laten we dit dus minder ingewikkeld maken. Maak alle paddo’s en truffels legaal of illegaal, maar niet dit half half gedoe. He tis onlogisch en vaag voor mensen en kan beter aangepast worden. Op die manier heb je een wet die logischer in elkaar zit, maar die ook makkelijker te volgen is. Dat hij makkelijk te volgen blijft is belangrijk voor gewone burgers, maar ook voor bijvoorbeeld de politie en marechaussee, die moeten handhaven op dit soort illegale middelen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*