Eiwitrijke voeding: Alleen voor bodybuilders?

Eiwitrijke voeding: Alleen voor bodybuilders?

Protein shakes, eiwitrepen en rosbief – als je ooit een bodybuilder tegen bent gekomen dan kun je er bijna niet omheen. Eiwitrijke voeding staat met vlag en wimpel boven aan in hun dieet. Nu is de vraag van dit artikel: is eiwitrijke voeding echt alleen bestemd voor bodybuilders en krachtpatsers in de sportschool? of kan eiwitrijke voeding ook gewoon onderdeel zijn van een gezond leven en lekker eten patroon. In dit artikel gaan we dieper in op deze vraag.

Laten we beginnen met de basis: “Waarom zijn eiwitten zo belangrijk?” vraag je jezelf misschien af. Eiwitten leveren calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Sommige aminozuren kan het lichaam zelf maken, maar anderen moeten uit eiwitrijke voeding komen.

Alhoewel het zo is dat bodybuilders, krachttrainers en andere sporters meer eiwitten nodig hebben dan de gemiddelde mens, is eiwitrijke voeding wel degelijk essentieel voor ‘de gewone mens’ welke opzoek is naar een gezond en gebalanceerd voedingspatroon. De eiwitten zijn namelijk nodig om jou spieren soepel en in beweging te houden. Extra eiwitten zorgen voor het herstel van beschadigde spieren.

Het is dus zo dat zelfs wanneer je niet aan sport doet, ‘de gemiddelde man/vrouw’ zo’n slordige 60 gram eiwit per dag nodig heeft. Dat klinkt misschien niet als heel veel, maar staat toch bijvoorbeeld gelijk aan 10 eieren of 300 gram kip! Zorg dus voor voldoende eiwitten binnen jou dieet en verdeel de eiwitten langzaam gedurende dag over het ontbijt, lunch en avond eten. Gezonde spieren zorgen ervoor dat je lichaam soepel en in beweging blijft wat onderdeel is van een gezonde levensstijl.

Een leuke tip is het proberen van enkele heerlijke eiwitrijke recepten, vooral nu jij weet dat deze dus niet alleen voor bodybuilders zijn weggelegd!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*