Zo voel je je gezonder tijdens je vakantie

Roxanne - 28 september 2018

3 manieren om van cellulitis af te komen

Roxanne - 28 september 2018

Eetverslaving: wat is het en wat kun je er aan doen?

Roxanne - 28 september 2018
fit tijdens vakantie
cellulitis verwijderen
eetverslaving en overgewicht

Wat is een eetverslaving precies en wanneer kan je speken van een dergelijke aandoening? Een eetverslaving is een psychische stoornis waarbij je obsessief bezig bent met eten. Er zijn verschillende soorten eetstoornissen. Vaak worden ze gekenmerkt met dwangmatig eetgedrag. Zo kan het zijn dat je geen controle hebt over je voedselinname, waardoor je maar door blijft eten of je gaat juist steeds minder eten, waardoor je uiteindelijk veel te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Gelukkig kan je met de juiste hulp van je eetstoornis afkomen. Omdat er veel verschillende eetstoornissen zijn, zijn er ook verschillende behandelingen denkbaar.

Wat is een eetverslaving?

Een eetverslaving, of eetstoornis, kan je ernstig belemmeren in je dagelijkse leven. Je eetprobleem wijkt namelijk af van het normale eetgedrag en uiteindelijk kan dit ernstige gevolgen hebben. Het innemen van voedsel wordt een obsessie waardoor je dwangmatig meer of juist minder voedingstoffen binnenkrijgt. De verslaving aan koolhydraten is veel voorkomend en is een grote boosdoener, omdat het kan zorgen voor gezondheidsproblemen en overgewicht. Heb je geen controle meer over je voedselinname en heb je het gevoel dat je eetverslaving volledig uit de hand gelopen is? Dan is het belangrijk om hier met iemand over te spreken, zodat je met jouw probleem geholpen kunt worden.

Verschillende soorten eetverslavingen

Er zijn verschillende soorten eetverslavingen. Bij de ene verslaving hebben mensen de onvervulbare behoefte of steeds meer voedsel te nuttigen, wat uiteindelijk kan resulteren in overgewicht of gezondheidsproblemen. Daartegenover staat een groep die juist helemaal niet wil eten en steeds minder eten tot zich neemt. Ook dit heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid. Je zal veel afvallen en afzwakken. In beide gevallen spreekt men van een eetverslaving, hoewel de term eetstoornis misschien passender is. Het is belangrijk om hier passende hulp bij te zoeken, zodat je het probleem kunt aanpakken.

Behandeling van een eetverslaving

De behandeling van een eetverslaving hangt volledig af van het soort verslaving waar je mee te maken hebt. Iemand die overmatig veel eet en hier geen controle over heeft, krijgt een andere behandeling dan iemand die bewust zo min mogelijk eten binnenkrijgt. De behandeling van een eetstoornis is een langdurig traject, want er moet namelijk een hele gedragsverandering plaatsvinden. Misschien heb je al een hele lang tijd last van je probleem en in dat geval is het lastig om dit patroon te doorbreken. Passende hulp is essentieel als je je eetstoornis serieus wilt gaan aanpakken.

 

Leave a comment