Desinfecteer jij je handen? Lees hier hoe je het niet vergeet!

Desinfectiemiddel

Je kunt er niet meer om heen. Bij elke winkel die je binnenloopt staan ze netjes op een tafel. Eerst je handen desinfecteren voordat je de ruimte betreedt. Ook in het bedrijfsleven staan desinfectiezuilen en desinfecterende handgels vooraan in het pand om jou te voorzien van de nodige hygiëne. Maar welke coronavirus desinfectiemiddelen zijn nou het beste? En werken alle middelen even goed om het desinfecteren te bemiddelen? In deze blog lees je welke soorten desinfectiemiddel er zijn en of ze allemaal ook even efficiënt werken.  

Wat is een goed desinfectiemiddel? 

Op zoek naar het juiste desinfectiemiddel, maar zie jij door de bomen het bos niet meer? In principe is het altijd verstandig te kijken naar het alcoholpercentage wat is opgenomen in het desinfecterende middel. In de meeste gevallen zijn desinfecterende handgellen gebaseerd op 70% alcohol. Dit zorgt er dus voor dat je handen goed gereinigd worden en de vele bacteriën op je handen onschadelijk worden gemaakt. Meestal ruik je de sterke geur van alcohol ook wanneer jij je handen desinfecteert. Het gebeurt vaak dat mensen gauw te veel gel op hun handen smeren. Dit is echter niet nodig. Een klein pompje tegen het drukpunt van de handgel of handzuil is vaak al voldoende. Het aanbrengen van drie milliliter per keer is voldoende.  

Waarom geen zeep? 

Nu denk je, waarom kan ik mijn handen niet gewoon met zeep wassen? Uiteraard kan dit en is dit ook een duidelijk advies van het RIVM, maar zeep is bedoeld om bacteriën en mogelijke virussen los te weken van de handen. Dit wordt dan vervolgens meegevoerd met het waswater. Micro-organisme worden in dit geval dus niet gedood, maar losgeweekt. Bij een desinfectiemiddel gaat het om het doden van de micro-organismen. Door het alcoholpercentage worden de bacteriën meteen gedood.  

 Wanneer moet ik mijn handen wassen en desinfecteren 

Het verspreiden van ziekteverwekkers via de handen kan makkelijk gaan, maar wanneer moet je nou je handen wassen of desinfecteren? Het is gemakkelijk om een koffiebeker van een collega aan te nemen en in de vaatwasser te stoppen, waardoor het virus gemakkelijk verspreidt. Wassen is gebruikelijker en moet vaker op een dag dan het desinfecteren. Het is verstandig om je handen te wassen nadat ze vuil zijn, voor het klaarmaken van eten, na het niezen en na een toiletbezoek.  

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*