De beste oud Hollandse spelletjes

Oud Hollandse spelletjes

Op een feest een oud Hollands spel doen zorgt voor saamhorigheid en gegarandeerd dat er gelachen wordt. Maar welke spelletjes kennen we allemaal en hoe gaan ze ook alweer? Dit lees je in deze blog. 

Koekhappen 

Koekhappen is een oud Hollands spel waarbij dunne stukken ontbijtkoeken aan een draad worden gerijgd. De koeken aan draad worden vervolgens op mondhoogte gehangen. Wanneer dit gereed is, begint het spel. De speler die als eerst de ontbijtkoek in zijn volledigheid heeft opgegeten (met de handen op de rug) wint.  

Om het spel is moeilijker te maken wordt koekhappen ook wel gespeeld met een blinddoek voor. 

Sjoelen 

Sjoelen gaat aan de hand van een sjoelbak. Aan het einde van de sjoelbak bevinden zich vier vakken die verschillende punten waard zijn van 1 tot 4. Er zijn 30 schijven voor elke speler. Elke speler krijgt drie beurten om deze schijven in de vakken te krijgen. Wanneer er een schijf in elk vak zit staan deze vier schijven niet voor 10 punten, maar voor 20. Het is dus handig om te proberen evenveel schijven in elk vak te krijgen, in plaats van alleen maar voor het vak met 4 punten te gaan. Aan het einde van de drie beurten worden de punten geteld. Degene met de meeste punten wint. 

Levend ganzenbord 

Ganzenbord is eigenlijk een bordspel, maar kan ook buiten worden gespeeld. Hiervoor zijn kaartjes met opdrachten nodig en grote dobbelstenen, de spelers zijn zelf de pionnen. Overigens is lint o.i.d. ook handig om het spelbord en de vakken te maken. Anders dan dit verloopt het spel hetzelfde dan het bordspel. Dit is erg leuk om met een grote groep mensen te doen. 

Eierlopen 

Eierlopen is oud Hollands spel waarbij een speler een parcours aflegt, terwijl deze een lepel vasthoudt met een ei erop. Wanneer het ei valt, is de speler is kwestie af. De speler die als eerste de finish bereikt zonder dat zijn/haar ei valt, heeft gewonnen. Het is raadzaam om het spel met een gekookt ei te spelen om viezigheid te voorkomen, echter geeft het risico dat het ei breekt het spel wel extra spanning. 

(bron: https://www.knalverhuur.nl/

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*