Biologische wijn kopen?

Biologische wijn kopen

Het is een trend, dat staat buiten kijf. We gaan steeds bewuster leven. Tenminste dat trachten we. We willen natuurlijke ingrediënten en biologische producten zijn steeds populairder. Biologisch, eigenlijk heel logisch. Een goede trend vind ik. Laatst sprak ik eigenaresse Helène van Webshop Wijn van Helène. Ook zij krijgt steeds meer vragen over biologisch. Want wat maakt een wijn biologisch? Wil jij ook biologische wijn kopen? Ik licht je even in.

Biologisch wijn kopen, huh?

Je hebt het gevoel dat het beter is, biologische wijn kopen. Maar je weet eigenlijk niet goed waarom. Daarom is het handig om te weten wat een biologische wijn is. Om dit uit te leggen, leg ik eerst uit wat de term “biologisch” betekent.
Biologische wijnen zijn wijnen gemaakt met respect voor de natuur. Zij worden gemaakt zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Biologische wijnen zijn dus puur natuur. Biologisch is in feite een keurmerk, maar ook weer veel meer dan een keurmerk alleen. Het keurmerk “biologisch” is wettelijk beschermd. De richtlijnen voor biologische producten en bioteelt zijn in een wet vastgelegd. Ook als op een product het woord “bio”, “eko”, “eco” of “organic” staat, moet het voldoen aan de eisen voor biologisch. Naast de teelt is ook de biologische werkwijze wettelijk vastgelegd.  Biologische wijnboeren worden regelmatig gecontroleerd of ze zich hieraan houden. De controle instanties hiervoor zijn per land geregeld. In Nederland controleert de onafhankelijke controle instantie SKAL tevens of importeurs van biologische producten zich aan de regels houden. Een biologische wijn is dus al twee keer gecontroleerd voordat het op de markt komt.

Biologisch wijn kopen, hoezo?

Waarom zou je nou biologische wijn kopen? Is het daadwerkelijk gezonder? Of minder slecht. Absoluut, als je het mij vraagt. Alleen al het feit dat er geen chemische middelen zijn gebruikt bij het vervaardigen van de wijn, zegt al genoeg. Het is echt een volledig natuurlijk product. Geen toevoegingen, een drank op basis van sec middelen van het land. Mensen met een sulfiet intolerantie of allergie zullen nog eerder biologische wijn kopen. Het gebruik van sulfiet, zwavel, is namelijk zeer beperkt in de biobouw. Bio wijnboeren voegen geen sulfiet toe aan hun wijnen. Pas op! Dat betekent niet dat er geen sulfiet in de wijn zit, want wijn heeft dit van nature. Ook sorbinezuur in biologische wijn is verboden. Sorbinezuur is een in de natuur voorkomend conserveermiddel. Klinkt in eerste instantie ok maar het wordt op chemische basis (E-200) veelvuldig gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie. Sorbine werkt tegen schimmels en gisten. In biologische wijnen zul je dit goedje niet tegenkomen. De voornaamste reden waarom mensen biologische wijn kopen is toch de smaak. Biologische wijnen smaken puur en eerlijk. De gunfactor ten opzichte van de wijnboeren speelt ook een grote rol. Je kunt je voorstellen dat wijnmakers niet lopen te springen om te voldoen aan de vele eisen om aan dit keurmerk te voldoen. Zij werken allemaal stuk voor stuk biologisch omdat ze geloven in de filosofie van biologische landbouw. En die passie proef je in hun wijnen.

Biologisch wijn kopen bij Helène

Biologische wijn kopen is dus inderdaad best logisch. Zo logisch dat een groot deel van Helène’s assortiment al biologisch is. Gewoon omdat de wijnboeren waarmee zij samenwerkt altijd al biologisch werken. Een enkele zelfs biodynamisch. Maar daar vertel ik graag een andere keer over. In Helène’s webshop vind je de lekkerste biologische wijnen.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*