Amsterdam Medisch Centrum

amsterdam medisch centrum

Het Amsterdam Medisch Centrum wordt op het gebied van academische geneeskunde tot de absolute wereldtop gerekend en is een van de acht universitaire medische centra die ons land rijk is. In het Amsterdam Medisch Centrum wordt vooral specialistische zorg geboden. Het behandelen van patiënten, het verrichten van medisch en wetenschappelijk onderzoek en het aanbieden van onderwijs en opleiding zijn de kerntaken van Amsterdam Medisch Centrum. Als je op zoek bent naar specialistische cosmetische zorg kun je terecht bij het zelfstandige behandelcentrum Medisch Centrum Wetering.

Eerste universitair medisch centrum van Nederland
Amsterdam Medisch Centrum werd in 1983 het eerste universitair medisch centrum van Nederland, toen twee Amsterdamse ziekenhuizen, het Wilhelmina Gasthuis en het Binnengasthuis samen met de faculteit geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam onder een dak verder gingen. Het Emma Kinderziekenhuis sloot zich enige jaren later aan en maakt ook onderdeel uit van Amsterdam medisch Centrum.

Veel meer dan een ziekenhuis
Amsterdam Medisch Centrum is veel meer dan een ziekenhuis. Zo is ook het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappers, het Koninklijk Instituut voor de Tropen (de medische afdeling) en het Academisch Psychiatrisch Centrum er gevestigd. Rondom het AMC zijn daarnaast nog eens tal van onderzoek bedrijven die sterk gerelateerd zijn aan het AMC gevestigd. Amsterdam Medisch Centrum is onderdeel van de Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra.

Zestig procent wordt verwezen naar AMC
Elk jaar worden ongeveer 56.000 mensen opgenomen in het AMC. Ruim zestig procent van de patiënten is verwezen naar het medisch centrum in Amsterdam vanwege de zeer specialistische zorg die op uiteenlopende gebieden geboden kan worden. Voor bewoners uit de directe omgeving geldt Amsterdam Medisch Centrum als algemeen ziekenhuis.

AMC: traumacentrum en Mobiel Medisch Centrum
Het AMC werkt samen met tal van andere ziekenhuizen en is bovendien een van de elf traumacentra van ons land. Dit betekent dat zij behalve een behandelende rol ook een coördinerende rol spelen als acute zorg gevraagd wordt. Uiteraard beschikt Amsterdam Medisch Centrum over een Mobiel Medisch Team.

Behalve ziekenhuis ook wetenschappelijke instelling
In het AMC, dat gelegen is aan de zuidwestkant van Amsterdam Zuidoost, is steevast een kunstcollectie te zien en is eveneens Museum Vrolijk gevestigd waar een collectie anatomische en embryologische preparaten te zien is. Behalve een ziekenhuis is Amsterdam Medisch Centrum dus ook een wetenschappelijke instelling. Door de jaren heen zijn er talloze dwarsverbanden ontstaan tussen de praktijk en onderzoek en niet zelden steken artsen en onderzoekers het licht bij elkaar op om zo tot betere behandelingen van gecompliceerde en zeldzame aandoeningen te komen. De onderzoeken in Amsterdam Medisch Centrum is met name gericht op het testen en verbeteren van nieuwe behandelingen.

Onderzoekers ook in Afrika actief
Omdat bepaalde kennis over ziekten alleen middel dierproeven te verkrijgen is, maakt het AMC daar gebruik van. Het probeert echter het aantal dierproeven steeds meer te beperken. Mochten er wel onvermijdelijke dierproeven gedaan worden, dan is er toezicht dat de dieren met alle mogelijke respect behandeld worden. Tenslotte: sinds eind jaren tachtig de gevolgen van Aids duidelijk werden, is een groep onderzoekers van het AMC actief in Afrika, die daar met name infectieziekten behandelen en die door educatie trachten te voorkomen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*