Daarom Pasta! + recepten

Roxanne - 13 september 2016

Lactose allergie, een oplossing!

Roxanne - 13 september 2016

Aardappelgratin wat is het en hoe maak je het

Roxanne - 13 september 2016
Daarom Pasta! + recepten
Lactose allergie en nu? | Gezond Leven Lekker Eten
Aardappelgratin wat is het en hoe maak je het

Aardappelgratin is eigenlijk niets anders dan een aardappelovenschotel, het woordje gratin betekent: met een kaaskorstje. De ovenschotel komt uit de Franse keuken, er zijn heel veel recepten in omloop, en ieder recept is vrijwel anders. Aardappelgratin bestaat uit aardappels, kaas en room, maar ook kun je uien en kruiden aan de ovenschotel toevoegen. Dit is een recept dat vrijwel niet fout kan gaan en is heel gemakkelijk te maken:

  • 600 gram aardappelen
  • 200 gram ongeklopte slagroom of keukenroom
  • 1 ei
  • 50 gram geraspte kaas
  • 1 teentje knoflook
  • boter
  • zout, peper en nootmuskaat
  • 2 eetlepels grof gesneden bieslook

Hoe maak je het

Begin met het snijden van de aardappelen, schil ze en snijd ze in dunne plakken. Was de aardappelen en laat ze uitlekken. Plet de knoflookteen en veeg deze over de bodem en de zijkanten van de ovenschaal.

Doe de room, het ei, zout en peper en de nootmuskaat in een kom en mix het door elkaar. Nu ga je de ovenschotel maken, begin met de aardappelschijfjes egaal te verdelen over de bodem van de ovenschaal, daarna een laag van de mix die je net hebt gemaakt, daarna een beetje bieslook, dan leg je een tweede laag aardappelschijfjes in de ovenschaal, dan weer een beetje saus en bieslook, en tot slot leg je de derde laag aardappelschijfjes over de saus, en verdeel je de geraspte kaas over de aardappelschijfjes en pas dan het resterende beetje saus, hierdoor word het een mooi geheel en verbrand de kaas minder snel.

De ovenschotel gaat nu in de oven voor minimaal 30 minuten op 200 graden, als de ovenschotel na 30 minuten nog niet helemaal goed is kun je hem nog een kwartier in de oven zetten, houd het wel goed in de gaten, het is zonde als de kaas verbrand.

Laat de aardappelgratin nog even 3 minuutjes afkoelen voor je hem serveert.

 

Leave a comment