3 manieren om af te vallen met de 80 20 regel

80 20 regel op 3 manieren | Gezond Leven Lekker Eten

De 80 20 regel staat voor 80% gezond eten en 20% eten wat je wilt. Voor mij is dit de manier om balans in mijn leven en mijn gewicht te behouden. Want 100% gezond is voor mij niet haalbaar. Wil jij ook vooral gezond leven maar wel af en toe gewoon kunnen eten waar je zin in hebt, lees dan verder. In dit voeding blog leg ik je uit wat de 80 20 regel inhoudt.

Wat is de 80 20 regel?

De 80 20 regel is geen dieet. Het is een lifestyle. Officieel kun je zelfs zeggen dat het een economische regel is, bedacht door Vilfredo Pareto in 1906. Hij paste het toentertijd natuurlijk niet op voeding toe, ik nu wel! Ik eet 80% van mijn leven gezond, beweeg en slaap genoeg. De andere 20% eet ik snoep, kroketten en ga ik naar feestjes waarna ik de volgende dag, zonder schuldgevoel, brak op bed lig.

Werkt de 80 20 regel?

Voor mij wel! In het begin vond ik het wel lastig om balans te vinden. Maar een dieet en een volledig gezond leven, dat is nu eenmaal niet voor mij weggelegd. Ik ben niet iemand die in een strak patroon kan en wil leven en eten. Ik plan graag ad hoc en voel mij het prettigste in een flexibel leven. Het prettigste van de 80 20 regel vind ik dat je de regel zo kan interpreteren als jij zelf wilt. Lekker flexibel dus. Dit is precies waarom deze lifestyle aan populariteit wint. Je hoeft geen recepten te volgen, je hebt geen trainingsschema en je zondigt nooit. Je pakt de draad gewoon weer op. Je hebt jouw leven zélf in handen. Jij bent kapitein. Je kunt de koers precies zo uitzetten als je zelf wilt.

3 manieren om de 80-20 regel toe te passen

Je kunt de 80 20 regel op allerlei manieren toe passen. Ik heb de meest gebruikelijke voor je opgesomd. Ik heb ze allemaal geprobeerd en geef je direct mijn tips mee. Denk je zelf een betere versie te hebben? Ga vooral je gang en doe wat goed voelt. Het gaat tenslotte om jouw balans en jouw leven!

  1. Per dag | Door je dag in 10 delen te verdelen, is deze manier erg makkelijk te controleren. Eet een gezond ontbijt en een gezonde lunch, beweeg tussendoor ook. Wandelen is het beste! ‘S avonds een diner met veel groente en weinig vlees maar wel een heerlijk slecht toetje! Je kunt natuurlijk ook voor een milkshake of hamburger gaan met de lunch. Het voordeel is dat je op deze manier iedere dag een beetje kan zondigen. Nadeel, vond ik, is dat je maar een klein beetje kan zondigen en dus nooit helemaal los kan gaan.
  2. Per week | Je snapt ‘m al, een dag per week mag je volledig je gang gaan. De andere dagen leef je zo gezond mogelijk. Dit schijnt ook het beste te zijn voor je lichaam. Nadeel is dat je de dag na je ‘cheat’ dag niet echt lekker op gang komt. Dan is het extra lastig om weer op koers te komen. Ik had hierdoor eigenlijk iedere maandag (zondag was mijn cheat dag) het gevoel weer helemaal opnieuw te moeten beginnen. Voordeel is dat je een hele dag hebt om los te gaan. Je snapt dat het niet slim is om je volledig vol te proppen met chips en cake die dag. Maar wees niet bang, je zit sneller vol dan je denkt!
  3. Flexibel | Dit is mijn manier van leven! Ik eet eigenlijk altijd gezond. Alleen als ik op bezoek ben bij mensen, als ik een feestje heb of uit eten ga, dan zet ik mijn 20% kaart in. Het grote voordeel van deze interpretatie is dat je niet hoeft te plannen. Een kanttekening? Ja! Als je de 80 20 regel flexibel wilt inzetten is het een vereiste om een juiste basiskennis te hebben van voeding zodat je jezelf kan controleren. Het is een absolute voorwaarde dat je begrijpt hoe je lichaam werkt en weet wat écht gezond is. Want dan weet je beter waarom bepaalde voeding wel en niet goed voor je is en wat het met je doet. Op die manier krijg je inzicht en grip op jouw voedingsleven en kun je de 80 20 regel zo toepassen als je zelf wilt.

Succes met het implementeren van de 80 20 regel in jouw leven. Ik hoop dat je snel je balans vindt.

Over Elke Rouweler 8 Artikelen
| WEBMASTER | www.elky.nl | food.elky.nl | www.zen-holidayrentals.com | www.wijnvanhelene.nl || BLOGGER | www.lastminuteinfo.be | www.gezondlevenlekkereten.nl | www.gezondafvallenvooriedereen.nl || COPYWRITER || translator NL-EN EN-NL ||

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*